Novinarstvo nije otkazano

Novinarstvo nije otkazano

Novinarstvo nije otkazano

Za vrijeme pandemije novinari i novinarke su prilagodili svoj rad novim protokolima i neprestano izvještavali javnost o važnim temama.

Ako je otkazan javni prevoz, pronašli su alternative da odu na teren i obave radni zadatak. Ako su bili spriječeni da odu u studio i snime javljanje u program, improvizovali su studio u dnevnom boravku. Iako su se i sami suočili sa opasnošću od zaraze novim korona virusom, novinari i novinarke, kao i druge njihove kolege iz medija, prilagodili su se i radili su svakodnevno svoj posao i javnost izvještavali o mjerama koje vlasti poduzimaju u sprečavanju širenja virusa i drugim temama.

Pozvali smo kolegice i kolege da snime svoj radni prostor, odlazak na teren ili ono što prikazuje specifičnost njihovog posla u vrijeme pandemije. Iako je većina njihovih fotografija i videa oslikavala teškoće s kojima rade, također je prikazala i njihovu snagu, izdržljivost i kao i u svemu – kreativnost i prilagodbu.

U fotogaleriji na Facebook stranici Mediacentra Sarajevo, kojoj možete pristupiti preko fotografije u nastavku, pogledajte kolegice i kolege iz različitih krajeva Bosne i Herzegovine, ali i iz Srbije i SAD, koji su se javili - s terena ili iz svog doma.

U serijalu od 16 videa, u protekla dva mjeseca javili su se Didier Torche, fotoreporter Oslobođenja iz Sarajeva, Dino Jahić, novinar Glasa Amerike u Washingtonu, Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH i Adisa Imamović, novinarka N1 televizije iz Sarajeva, Maja Isović Dobrijević, novinarka Buke i Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere Balkans iz Banjaluke, Vladimir Čolaković, novinar O Kanala i Tahir Žustra, novinar Nove BH iz Sarajeva, kolegice i kolege iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, ekipe Federalne televizije i BHRT-a, javnih servisa iz Sarajeva, Marija Arnautović i Alen Fukelj, novinarka i montažer Radija Slobodna Evropa, Haris Buljubašić, novinar Al Jazeere Balkans iz Sarajeva, kolege iz projekta Mi o nama iz Srebrenice, kolege iz MTV, javnog servisa Sjeverne Makedonije, i novinar Slađan Tomić javio se iz Neuma. 

Videe je moguće pogledati na Facebook stranici Mediacentra Sarajevo i Twitter profilu

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.