Oslobođenje u danima olimpijske euforije

ZOI84: Učinili ste veliku uslugu za mir u svijetu

Oslobođenje u danima olimpijske euforije

Ovako je Oslobođenje izvještavalo o Olimpijadi u februaru 1984. godine:

"Danas u 14:30 na olimpijskom stadionu Koševo defileom učesnika Igara i velikom priredbom počinju XIV zimske olimpijske igre. Igre će proglasiti otvorenim Mika Špiljak predsjednik Predsjedništva SFRJ"

"Jugoslavija u olimpijskoj historiji"

"Pred oko 30.000 gledalaca jučer na Bjelašnici naš alpinac Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu, prvu koju je jedan Jugosloven ikada osvojio na zimskim olimpijskim igrama."

"Potpun uspjeh Igara"

Od otvaranja Olimpijade i "Poruke mladosti i mira" (8.2.1984.) pa sve do zatvaranja Igara (20.2.1984.)  i teksta pod nazivom "Bilo je lijepo doviđenja u Kalgariju" ekipa Oslobođenja je svakodnevno donosila izvještaje sa staza, informacije o dobitnicima medalja, vremensku prognozu, ali i intervjue sa učesnicima Olimpijade, kao i zvaničnicima zaslužnim za titulu "Najbolje zimske olimpijske igre do sada".

Jedan od njih je i Huan Antonio Samaran, tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji je povodom završetka Igara u Sarajevu u intervjuu za Oslobođenje izjavio: "Nakon tronedeljnog boravka u Sarajevu, moja poruka je vrlo kratka: Jednostavno želim da kažem - hvala. Hvala Sarajevu i hvala Jugoslaviji. Napravili ste ogromnu uslugu olimpijskom pokretu. Učinili ste veliku uslugu miru u svijetu."

Kratku video ilustraciju naslovnica Oslobođenja iz februara 1984. godine kao i specijalne sportske priloge možete pogledati ispod.

Naslovnice Oslobođenja su dostupne i u našoj galeriji.