Point 7.0: Medijska i IT pismenost bi trebale biti prioritet vlastima

Point 7.0

Point 7.0: Medijska i IT pismenost bi trebale biti prioritet vlastima

Medijska pismenost i „lažne vijesti“ bile su glavne teme sedme konferencije Point 7.0 održane prošle sedmice u Sarajevu.

Foto: Zašto ne

Takozvane lažne vijesti nisu ništa novo na Balkanu, ali je u posljednje vrijeme sve više inicijativa koje se bore protiv medijskih manipulacija u regionu. Cilj takvih analiza je obrazovanje čitalaca i ukazivanje na probleme koje takvi sadržaji mogu da prouzrokuju, a u borbu protiv medijskih manipulacija uključuju se i sami građani tako što prate i povezuju se sa platformama poput Raskrinkavanje.ba.

Medijska kao i IT pismenost bi trebali biti među prioritetima vlastima, rečeno je tokom panela o „lažnim vijestima“, a neki od glavnih uzročnika tog problema su portali koji se bave takozvanim copy-paste novinarstvom, novinarstvo orijentisano na zaradu koje pokazuje koliko uticaja mogu da imaju „lažne vijesti“, kao i politički faktori i klasična propaganda o uspjehu neke partije ili neuspjehu oponenata. Osim edukacije o medijskoj pismenosti, među ključnim elementima te borbe je i transparentnost vlasništva nad medijima i finansiranja medija, a naglašena je i važnost postojanja kritičkog mišljenja kod čitalaca.

Matt Stempeck koji je koordinisao digitalni tim tokom predsjedničke kampanje Hillary Clinton prije dvije godine, rekao je kako je neuspjeh imao veze sa dezinformacijama i da budući izbori trebaju sigurnije okruženje i brži rad, a da će cyber sigurnost igrati sve veću ulogu. Tijana Cvjetičanin iz Udruženja Zašto ne pojasnila je koliko su konkretna dešavanja oko američkih izbora bila globalno interesantna, uključujući i u regiji Jugoistočne Evrope, gdje je bilo dezinformacija koje su se brzo širile.

Širenje dezinformacija i govora mržnje u online prostoru među najbitnijim je zadacima civilnog društva, a korištenje različitih alata bila je jedna od tema konferencije koja je uključila sve oblasti, budući da predstavlja ozbiljan problem u modernom društvu. Pametni telefoni, naprimjer, uveliko mijenjaju dešavanja u konfliktnim područjima, pa je potrebno brzo i taktično djelovanje. Razumijevanje trendova, društvenih normi i onih koji imaju uticaja u društvu, bitno je za borbu protiv širenja dezinformacija i govora mržnje kroz informacijske tehnologije.

Glavni problem je da je dezinformacija vrlo "ljepljiva" i teško se riješiti njenog efekta lavine kojeg pravi.

Uklanjanje pristrasnosti naše vlastite društvene grupe, usko povezano sa našim geografskim granicama, dat će nam širi spektar kritičnog razmišljanja i otvoriti naše umove drugačijim pozitivnim pričama koje se dešavaju širom svijeta. Ovdje informacione tehnologije mogu pomoći u izravnoj borbi protiv opasnih govora.

Jedan način je stvaranje zajednica gdje ljudi koji osjete efekte opasnog govora mržnje shvate da nisu sami i da mogu potražiti podršku i pomoć od te zajednice.

Jedna od tema tokom Point 7.0 konferencije bila je i kako čitaoci mogu uticati na razvoj novinarstva u digitalnom dobu, a to su projekti koji se tiču same publike, daju im prostor za reagovanje, doniranje putem crowdfunding platformi kao i korištenje blockchain platformi za održivost medija, te objavljivanje nalaza građana-novinara.

Point konferencija je prostor za civilno društvo i medije koji potiče korištenje novih tehnologija i služi kao forum za razmjenu ideja i iskustava, inkubator je projekata i strategija.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.