Proklamacija iz 1878. – 'kraj anarhije'

Proklamacija iz 1878. – 'kraj anarhije'

Proklamacija iz 1878. – 'kraj anarhije'

Okupacija Bosne i Hercegovine nakon Berlinskog kongresa, objavljena je u Bosansko-hercegovačkim novinama 14.novembra 1878.

Arhiv Infobiro

Obraćajući se „Bošnjacima i Hercegovcima“, bh. novine su prije 138 godina objavile prvu proklamaciju o okupaciji austro-ugarskih kraljevskih četa.

„Javni mir i red povraćen je; anarhiji koja je vašu zemlju opustošila, učinjen je kraj“, poruka je vojnog zapovjednika Josipa Baruna Phillippovića, (feldzeugmeistera) istaknutog austrijskog vojnog činovnika koji je upravljao zaposjedanjem Bosne i Hercegovine.

Poručeno je, između ostalog, i da su svi stanovnici BiH, koji su se opirali okupaciji i učestvovali u oružanom ustanku, pomilovani, ali i da treba da se radi na unapređenju domovine pod novom vlašću.

Bosansko hercegovacke novine 14/11/1878


Prije 150 godina odštampana je prva novina u Bosni i Hercegovini – 7. aprila 1866. godine u Sarajevu se pojavio prvi broj Bosanskog Vjestnika. Povodom tog značajnog jubileja, Mediacentar će objaviti desetine tekstova o novinarstvu i štampi u BiH. Obilježavanje jubileja podržao EUSR.