Putovanje za vrijeme pandemije: Dug put do ispravne informacije

Putovanje za vrijeme pandemije: Dug put do ispravne informacije

Putovanje za vrijeme pandemije: Dug put do ispravne informacije

Informacije o tome šta je potrebno za putovanje iz BiH u inostranstvo u medijima ili nisu ažurne ili nisu u potpunosti tačne i provjerene.

foto: pixabay ilustracija

Informisanje o pravilima i mjerama koje je potrebno ispoštovati u slučaju poslovnog ili privatnog putovanja van granica Bosne i Hercegovine za vrijeme pandemije je za svakog putnika izazovan zadatak.

Provjera informacija na zvaničnim stranicama različitih organa država u koje odlazite ili kroz koje prolazite, kao i mjera i preporuke koje daju zvanične institucije Bosne i Hercegovine obavezne su stranice koje morate posjetiti prije vašeg putovanja.

Tako je bilo i u mom slučaju. Zbog putovanja u Švicarsku preko Austrije bilo je potrebno da se upoznam sa pravilma i mjerama koje vrijede u obje države. Informacije sam prvobitno pokušala pronaći putem bh. medija, ali sam ubrzo shvatila da se podaci ne ažuriraju ili da nisu u potpunosti tačni i provjereni.  

Nakon što je krajem oktobra 2020. godine Švicarska uklonila Bosnu i Hercegovinu sa karantinske liste, tj. spiska zemalja visokog rizika čiji državljani po ulasku u ovu zemlju moraju u obavezni karantin, pojedini bosanskohercegovački mediji su objavili vijest da svi građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno posjetiti Švicarsku.

Informaciju sam željela provjeriti i na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH na kojoj se nalaze informacije o pravilima i uslovima ulaska u pojedine zemlje, kao i savjete šta uraditi ukoliko ste se zatekli u nekoj drugoj zemlji tokom pandemije. U podacima za Švicarsku je stajalo da je ograničen ulaz i da je na snazi desetodnevni karantin.

Zbog kontradiktornih informacija, odlučila sam kontaktirati Ambasadu Švicarske u Bosni i Hercegovini, te istovremeno provjeriti podatke na zvaničnoj Facebook stranici koju redovno ažuriraju. Brzo sam se uvjerila da informacija objavljene u medijima i na stranici Ministarstva nisu bile tačne.

Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini je u postu od 29. oktobra demantovala vijest objavljenu u medijima dajući precizna objašnjenja pod kojim je uslovima moguć ulazak u tu zemlju, te kojih se pravila moraju pridržavati svi putnici. Potvrdu sam ubrzo dobila i putem emaila od Ambasade u Sarajevu, te švicarskog Konzuralnog ureda u Beču.

Uklanjanje Bosne i Hercegovine sa karantinske liste značilo je samo da osobe koje, na osnovu posebnih dozvola i statusa, mogu posjetiti Švicarsku ne moraju više u obavezni desetodnevni karantin. Izmjena dotadašnjeg pravila je bila pogrešno interpretirana i nedovoljno pojašnjenja u različitim medijima, uključujući: Dnevni avaz, Klix.ba, Vijesti.ba, Večernji.ba, Nezavisne.com i mnoge druge.

Osim na portalu Klix.ba gdje je vijest naknadno ažurirana sa pojašnjenjem pravila, pogrešna informacija je ostala objavljena na drugim portalima.

Iako Ministarstvo vanjskih poslova nudi informacije o pravilima ulaska u različite zemlje, nažalost te informacije se neredovno dopunjavaju što usložnjava informisanje o mjerama koje morate poštovati na svom putovanju.

Nakon što sam uspjela doći do ispravnih informacija o pravilima ulaska u Švicarsku, morala sam se informisati i o pravilima koje vrijede za Austriju (zbog tranzitnog leta).

Na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH nalazili su se podaci i za Austriju, ali zbog neažuriranih podataka za Švicarsku nisam bila sigurna da li su podaci koje stoje i za ulazak/tranzit kroz tu zemlju tačni.

Informacije sam uspjela pronaći na nekoliko stranica zvaničnih organa te zemlje, uključujući i stranicu Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini. Na istoj stranici objašnjenja su pravila pod kojima možete ući u tu zemlju, te pod kojima je dozvoljen tranzit.

Šta je potrebno za putovanje?

Ukoliko ste osoba u tranzitu ili vam je dozvoljen ulazak u tu zemlju, neophodno je da, pored ostalih dokumenata, odštampate i ispunite obrazac koji možete pronaći na stranici Ambasade. Također, na letu Austrian airlinesa za Beč svim putnicima su podijeljeni ti obrasci koje su bili dužni pokazati graničnoj policiji prilikom ulaska u zemlju ili prilikom tranzita.

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu vrši se detaljna provjera dokumenata svih putnika, tj. da li ispunjavaju pravila koja vrijede za krajnju destinaciju njihovog putovanja. Tako su putnici morali pokazivati negativne testove, dokaze da imaju pravo ulaska u određenu zemlju, te druge dokumente koje opravdavaju razloge njihovog putovanja.

Po povratku u BiH, prema podacima objavljenim na stranicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, državljani BiH i strani državljani trebaju se pridržavati niza uputstava. Uputstva su objavljena u martu i maju 2020. godine i za sada pretpostavljam da su još uvijek na snazi.

Prije nego započnete svoje putovanje, važno je informacije provjeriti kroz više izvora.

Zbog pogrešnih i neažuriranih podataka na stranicama zvaničnih organa u našoj zemlji i medija ne možete se osloniti samo na te izvore. Prema mom iskustvu, informacije o pravilima koja vrijede za zemlju koju posjećujete je najbolje tražiti na zvaničnim stranicama ministarstava vanjskih poslova, zdravstvenih institucija, kao i ambasada i konzularnih ureda tih zemalja. Također, informacije je potrebno stalno provjeravati jer se pravila često mijenjaju.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.