Radiosarajevo: Jutrošnji članak je trebao biti objavljen jučer

Radiosarajevo: Jutrošnji članak je trebao biti objavljen jučer

O medijskoj interpretaciji rezultata UN-ovog istraživanja, razgovarali smo sa Lanom Ramljak, glavnom i odgovornom urednicom portala Radiosarajevo, koja objašnjava zašto su prenijeli vijest sa naslovom da UN predviđa novi rat u Bosni.

"Članak je - ukoliko ste pročitali do kraja - prenesen sa Buke, linkovan. Vjerujem da je prva informacija prenesena s Bljeska, ako se ne varam. S druge strane, jutros je objavljen tekst Stanje u BiH: Letargija zaustavlja promjene, građani su pasivni u kojem je sa istom informacijom urađeno nešto sasvim drugačije", ističe Ramljak. 

"Pročitala sam izvještaj, i kao što vidite, druga informacija (sa drugim naslovom, i više, da se tako izrazim - RadioSarajevo stilom) je jutros nanovo prezentovana. - Svi koji su pročitali tekst - mimo naslova - mogli su uočiti da se ne radi o huškanju. Već u drugom paragrafu, navodi se: "Iako se u istraživanju navodi kako neće biti “pravog rata”, ono je pokazalo kako čak 35,7 posto građana BiH vjeruje da će u budućnosti u našoj zemlji biti nekog nasilja...", što je relevantna informacija. Vjerujem da je ono što je, zasmetalo - naslov."

Ali, priča o senzacionalističkim naslovima je, jedan sasvim drugi urnek. - Sem naslova, svi detalji teksta su napisani faktografski, činjenično je prikazan izvještaj. Sviđao nam se stil autora i ne. Pritom, kako je riječ o prenesenom tekstu, čiji - ponavljam - naslov vjerujem može zasmetati, ali činjenice su tačne, ne osjećamo se neodgovorno niti smatramo da smo selektivno prezentirali bilo što. Cijenimo da je možda jutrošnji članak trebao biti objavljen jučer, ali ponekad lekcije ovog tipa znaju biti jako vrijedne. Dodat ću još i da, nažalost, brzina i način rada na portalu nekad rezultira prenesenim tekstom."