Srpski tabloidi u napadu na Severinu nakon izjave da ne želi raditi za negatora genocida

Srpski tabloidi u napadu na Severinu nakon izjave da ne želi raditi za negatora genocida

Srpski tabloidi u napadu na Severinu nakon izjave da ne želi raditi za negatora genocida

Pjevačica etiketirana kao neprijateljica srpskog naroda.

Foto: Naslovna strana Informera

Posljednjih mjesec dana mediji objavljuju informacije o novom regionalnom TV projektu – Una. Ova televizija, koja će biti regionalnog karaktera, predstavila je svoj slogan na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju – prebaci na budućnost.

Od samog početka kao protagonistkinja ove televizije, koja će imati centre u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Banjoj Luci, pominje se hrvatska muzička zvijezda Severina.  Ona je za Večernji.hr demantovala da će raditi na toj televiziji, ali je priznala da je imala razgovore i da je bila započela proces okupljanja ekipe.

“Međutim, onda se u medijima pojavila informacija da je riječ o "Dodikovoj televiziji", pa se odjednom samo moje ime počelo pojavljivati uz njegovo. Na kraju se uspostavilo da je doista riječ o partnerstvu s obitelji Dodik. Ne želim sudjelovati u projektu koji ima veze s osobom koja vrijeđa žene na najgori način i koji ne priznaje da je u Srebrenici počinjen genocid”, rekla je Severina u razgovoru za Večernji.hr.

Dan nakon ove izjave srbijanski tabloidi, ali i mediji sa nacionalnom frekvencijom počeli su etiketiranje Severine kao neprijatelja srpskog naroda, a vijest o njenom potezu našla se i na naslovnim stranama tabloida Informer i Objektiv.

Objektiv piše da Severinu plaća “srpska kladionica, a ona pljuje po nama”, iako Severina nije u navedenom razgovoru pominjala srpski narod niti se koristila generalizacijama. Ovaj medij problematizuje i Severinin angažman za jednu kladionicu jer ona “već neko vreme pljuje po Srbima”. U printanom izdanju Objektiv je na naslovnoj stranici objavio nepostojeću izjavu ove pjevačice: “Severina: Srbi, vi ste genocidni!”

U ovom mediju očigledno između Milorada Dodika i cijelog jednog naroda stavljaju znak jednakosti, a njenu odluku da ne prihvata posao koji ima veze s osobom koja negira genocid prenose kao da je Severina izjavila da su Srbi genocidni.  U istom članku autor negira genocid u Srebrenici te navodi da Severina “veruje da je ratni zločin zapravo genocid”, kao da se radi o ubjeđenju, a ne činjenicama proisteklim iz pravosnažnih sudskih presuda.

Informer je u napadima na Severinu najbrutalniji, te je na naslovnoj strani nazivaju “đubre ustaško.”

Tabloid Kurir takođe učestvuje u satanizaciji hrvatske pjevačice te tako u web izdanju ovog tabloida stoji “SKANDALČINA! Severina ŽIGOŠE Srbe da su genocidan narod! Sad se setila da neće ništa s nama.”

Autor Kurirovog teksta navodi da je Severina optužila Srbe da su genocidan narod. Ova izjava je izmišljena i izvučena iz koneksta. Kurir u ovom tekstu negira genocid nazivajući ga navodnim, a svoje čitaoce huškaju na ovu pjevačicu ulazeći u njen privatni život.

“Vučkovićeva, koja u Srbiji zarađuje pare, a bila je u braku sa Igorom Kojićem, kao i u vanbračnoj vezi sa Milanom Popovićem, javno pokušava da optuži srpski narod i žigoše ga kao genocidan!”, pišu u ovom tabloidu.

Portal televizije Pink, koja u Srbiji ima nacionalnu frekvenciju, piše kako pjevačica „ponovo udara na Srbe“. Njenu izjavu ocjenjuju kao skandaloznu, te dekontekstualiziraju njenu izjavu pa navode da Severina „pripisuje genocid“ Srbima. Sadržaj teksta medija koji učestvuju u kampanji linča gotovo je identičan, a tekst ovog portala nije autorski već se kao izvor navode Kurir i Večernji.

U senzacionalističkom naslovu portala espreso.co.rs se navodi da je razlog raskida sa tom TV sve frapirao, a u tekstu da je to učinila samo zato što je suvlasnik tog medija Igor Dodik, sin srpskog člana predsedništva BiH.

Ovaj portal piše da je porodica Dodik suvlasnik medija, iako je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik negirao da njegova porodica ima ikakve veze sa TV Una.

Gostujući u programu TV Pink Dodik kaže da nema nikakve veze sa TV Una, ali da se on pita “nikada joj ne bih dozvolio nikakav angažman zbog njenog odnosa prema patrijarhu”, kazao je Dodik.

“Da je mene neko pitao nikada ne bi napravila ugovor sa tom kompanijom. Da je bio potpisan takav ugovor, ja bih ga raskinuo”, dodao je Dodik.

Medijski linč se nastavio reakcijama na, kako su mediji prenijeli, Severinine “strašne optužbe”, kojim je ona šokirala region i “optužila Srbe da su genocidan narod i odbila da radi sa ljudima koji ne priznaju navodni genocid u Srebrenici”. Srbijanska pjevačica i glumica Olivera Katarina je rekla da bi zabranila Severini ulazak u Hrvatsku, da Srpkinje na tako jedan primitivan način ne govore o Hrvatskoj, te da je bila otrovana u Hrvatskom jednom, a da ne zna da je neko od Hrvata bio otrovan u Srbiji. Srbijanski voditelj Milomir Marić je rekao da je Severina hrvatska prostitutka koja se obogatila u Srbiji i da ne dolazi u Srbiju. Ove izjave je prenijela i BN TV.

 


___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.