Šta misle podgoričke "Vijesti"?

Šta misle podgoričke "Vijesti"?

Rijetko se dešava u novinama da kolumnu autora “ispravlja” vlasnik lista samo dan nakon što je objavljena. 

Ovih dana je na web stranici podgoričkog lista Vijesti objavljena kolumna pod nazivom “Ne pomažite, please” u kojoj se Marko Milačić kolumnista tog lista u vrlo britkom maniru obraća ambasadorki Sjedinjenih američkih država u Crnoj Gori kritikujući ratobornu politiku njene države u svjetlu aktuelnih dešavanja u Siriji. 
 
“Gospođo Braun, da ste slušali vaše velike umove, recimo onog, ovih dana aktuelnog - Martina Lutera Kinga, nikada ne bi došli do ovoga: da ste, u kontinuitetu, decenijama, pretvorili SAD u zemlju strašilo, državu pendrek, imperiju grube sile, planetarnog izvoznika rata, a time i - masovnih stradanja”, piše Milačić u svojoj kolumni i zaključuje- “Za naše i vaše dobro, nemojte ovako pomagati. Ni Iranu. Ni Siriji. Ni Evropi. Ni Crnoj Gori. Please.” 
 
Dan nakon objavljivanja Milačićeve kolumne, na istom mjestu, u sekciji “Kolumne”, pojavio se tekst kojeg potpisuje vlasnik lista “Vijesti” Miodrag Perović. Tekst pod naslovom “Pomognite, please” šalje poruku potpuno suprotnu onoj iz kolumne na koju reaguje, optužujući Milačića za ‘grubi ostrašćeni antiamerikanizam zakržljalog boljševika”.
 
Bez namjere za analizom argumentacije ponuđene u ova dva teksta, želimo se osvrnuti na ovaj slučaj gdje vlasnik novine otvoreno reaguje protiv stavova iznesenih u tekstu njegovog kolumniste. Čini se da je riječ o svojevrsnom presedanu, jer je u zapadnim medijima praksa da se stavovi uredništva jasno razdvajaju od oštrih kritičkih stavova saradnika i kolumnista. Mišljenja uredništva objavljuju se uglavnom nepotpisana i na drugom mjestu u novini, odvojeno od rubrike ‘Kolumne’.  Rubrike 'Op Ed' u vodećim svjetskim medijima donose stavove koji su u suprotnosti sa stavovima uredništva i služe za stimuliranje kritičke debate o različitim temama.
 
Uvodnik ili kolumna?
 
Danas većina online izdanja novina ima posebnu sekciju za kolumne, uz jasno razdvajanje od faktičkog izvještavanja. Mišljenja urednika ili uredničkog odbora novine često se pojavljuju u zvaničnim izjavama urednika pod nazivom 'editorial' (uvodnik). Uvodnici su zvanična pozicija novine o specifičnim temama. Oni obično favoriziraju kandidate na predstojećim izborima, ili stoje uz određenu političku opciju, pa čitanje uvodnika iz različitih novina na istu temu može dati čitatelju dobar osjećaj o generalnoj političkoj afilijaciji novina. Uvodnici su obično odvojeni od izvještavanja o vijestima tako da čitatelji mogu tačno znati kada čitaju izvještaj zasnovan na činjenicama koji želi da bude objektivan, a kada čitaju mišljenja uredništva novine.
 
Za čitatelja je jako važno sljedeće- razlučiti o čijem se mišljenju u tekstu radi: da li je to mišljenje uredništva, kolumniste ili nekog trećeg? Šta znamo o osobi ili ljudima čije je mišljenje izraženo? U slučaju podgoričkih Vijesti to nije moguće razaznati jer se tekstovi sa potpuno suprotnim stavovima vlasnika novine i njenog kolumniste nalaze na istom mjestu, u rubrici "Kolumne". Zbog toga je jako teško odgovoriti na pitanje "Šta misle podgoričke 'Vijesti'?".