Web novinarstvo osvaja dosta slobode

Web novinarstvo osvaja dosta slobode

U anketi povodom Dana slobode medija, za naš portal govore novinari i medijski stručnjaci. Kompromisi u uređivačkim politikama bh. medija su, naprosto, nepodnošljivi kaže novinar i publicista Ahmed Burić.

MC: Koji su po vama najveći problemi i prepreke za profesionalno novinarstvo i slobodu medija u BiH u ovom trenutku?

AB: Najveći problem je, svakako, materijalna kriza koja spriječava medije da uopće posluju. Svjedoci smo propadanja velikog broja medija, a oni koji nisu ugašeni duboko su zavisni od finansijera i političkih stranaka. Toliki broj kompromisa u uređivačkim politikama medija su, naprosto, nepodnošljivi. Tu je još i opća kriza: novinarstvo je i u razvijenim zemljama ugroženo, a te se stvari i na nas značajno reflektiraju.

MC: Možete li izabrati jedan pozitivan i jedan negativan primjer iz novinarske prakse u BiH koji su obilježili proteklu godinu, a koji ilustriraju stanje u bh. medijima danas?

AB: Lakše je naći negativne, nego pozitivne primjere. Ipak, raduje širenje web novinarstva. Dosta slobode se osvaja na taj način. Što se negativnih primjera tiče, pogledajte samo društvo i sve će vam biti jasno. Ipak, ona tragikomična scena u kojoj Zlatko Lagumdžija diktira novinaru Federalne Televizije šta i kako će objaviti dok ovaj poslušno odgovara i potvrdno klima glavom je stvarno antologijska. To bi se moglo izučavati kao primjer beščašća s jedne i druge strane.

MC: Koji su, po vama, najvažniji trendovi u bh. medijima u narednoj godini?

AB: Nisam siguran da dobro razumijem pitanje. Ako se misli na trendove za koje bi bilo poželjno da dođu, to bi bilo vraćnje povjerenja u profesiju i obezbjeđivanje rada novinara i redakcija u nešto boljem i većem kapacitetu. Negativnih trendova je toliko da bi nam nabrajanje uzelo dosta vremena, a i svečana je prilika pa ovaj put nećemo o njima.