Završen edukativni program „Slobodni glasovi 2021“

Završen edukativni program „Slobodni glasovi 2021“

Završen edukativni program „Slobodni glasovi 2021“

Osam mladih novinarki prošle su kroz petodnevni trening i četverosedmičnu praksu u redakcijama medija u BiH.

foto: mediacentar
 
Studentice završnih godina žurnalistike i mlade novinarke iz Bosne i Hercegovine završile su jednomjesečni trening i mentorski program „Slobodni glasovi 2021“ tokom kojeg su imale priliku učiti kroz praktičan rad sa brojnim profesionalnim bh. novinarima i novinarkama.
 
Petodnevni trening u Sarajevu pružio im je uvid u medijsko okruženje u BiH, praktičnu upotrebu etičkih standarda i osnovnih novinarskih formi, znanja i trendove u izvještavanju o pandemiji, vakcinama i nauci, ako i elemente provjere dezinformacija. Trening je još uključivao i upotrebu istraživačkog novinarstva u radu na temama iz oblasti zdravstva i korupcije, a završni dio treninga je bio o multimedijalnoj produkciji.

„Najviše mi se svidjelo što smo imali priliku razgovarati s tako puno medijskih radnika. Svaki od njih govorio je o svojim iskustvima, a uspjela sam, kroz njihova izlaganja i u neobaveznom razgovoru s njima, osjetiti koliko vole svoj posao. Osim toga, dinamičnost i svakodnevni izazovi još više su me zaljubili u novinarstvo. Osjećam da imam više samopouzdanja i da sam sve spremnija baviti se ozbiljnim novinarstvom“, komentarisala je jedna od osam učesnica.

Program je održan u periodu od 14. decembra 2021. do 14. januara 2022. godine. Uvodni petodnevni trening je trajao od 14. do 18. decembra 2021. godine, a praksa koja je uslijedila bila je na partnerskim medijima – Oslobođenje/O kanal (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), RTV Slon (Tuzla) i eTrafika (Banja Luka) i trajala je do 14.1.2022. godine.

Priče na kojima su učesnice programa radile bile su primarno fokusirane na aktualnu temu vakcinacije protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini, ali su i pored tih tema objavile desetine drugih društvenih tema, a neki od njihovih članaka i priloga bili su među najčitanijim i najgledanijim sadržajima. Mentori i mentorice su ovaj način rada sa mladima ocijenili kao veoma učinkovit i produktivan.

„Pozitivno je što projekat omogućava da kolege studenti uđu i borave u redakcijama jer bez projekta rijetko ko od njih bi imao priliku da bude prisutan u svim segmentima procesa proizvodnje te da upozna rad na drugim platformama. Druga dobra stvar projekta jesu kontakti koje studenti ostvare“, ocjenjuje urednica Informativnog programa O kanala Zerina Ćosić Vrabac, jedna od mentorica.

Program je realizovao Mediacentar Sarajevo uz podršku projekta “Protecting Civic Space – Regional Civil Society Development Hub“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, SIDA, a provodi Balkan Civil Society Development Network, BCSDN.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.