Knjiga: Scraping za novinare

Knjiga: Scraping za novinare

Na webu se može kupiti knjiga Paula Bradshawa ‘Scraping for Journalists: How to grab data from hundreds of sources, put it in a form you can interrogate – and still hit deadlines’ (Scraping za novinare: Kako skupiti podatke iz stotina izvora, staviti ih u formu koju možete “propitivati” – i sve to uraditi u roku). 

Ova knjiga doprinosi veštinama tzv. data driven novinarstva, tojest veštinama novinara da prikupljaju i obrađuju velike količine podataka na razne teme iz kojih mogu da izvuku zanimljive trendove i različite zaključke koji mogu biti polazište za odlične priče. 
 
Knjiga je objavljena u julu 2012, ali na takvoj platformi koja autoru dozvoljava da je objavljajuje u nastavcima i da je adaptira i poboljšava na osnovu reakcija čitalaca. Ovu vrstu izdavaštva autor naziva “agilnim” izdavaštvom. 
 
Možete posetiti i Facebook stranicu posvećenu knjizi, blog na kojem se ona komentariše, a u međuvremenu pogledajte i prezentaciju autora sa ključnim informacijama iz knjige: 
 
Paul Bradshaw već godinama vodi OnlineJournalismBlog o inovacijama u novinarstvu, pre svega na novim platformama. Gostujući je profesor na City University u Londonu, a vodi i MA kurs iz online novinarstva na Birmingham City University. Takođe je free-lance trener, govornik i pisac.