MediaWise: Kako smo provjerili TikTok nalog navodnog Keanua Reevesa

MediaWise: Kako smo provjerili TikTok nalog navodnog Keanua Reevesa

MediaWise: Kako smo provjerili TikTok nalog navodnog Keanua Reevesa

Sophia Ortiz iz MediaWise pokazuje kako da saznate da li je video koji vidite na internetu stvaran ili lažan.
 
foto: Screenshot / MediaWise YouTube
 
Tinejdžerska fact-checkerska mreža MediaWise, koja djeluje u sklopu Instituta za medijske studije Poynter, pokazuje kako da saznate da li je video koji vidite na internetu stvaran ili lažan, a za primjer su uzeli navodni nalog sa TikToka s videima popularnog američkog glumca Keanua Reevesa koji se ponaša, kako pišu, vrlo čudno. Ovi videi imaju milione lajkova i komentara te je, kako navodi MediaWise, prevario hiljade ljudi koji misle da je nalog stvaran. Ipak, ovaj nalog je deepfake
 
U nastavku MediaWise donosi postupak na temelju kojeg su provjerili njegovu tačnost.
 
Lažni sadržaj
 
Deepfake je sintetički medij, lažni sadržaj, koji se stvara pomoću umjetne inteligencije. U deepfake videima nečije se lice zamijeni s licem druge osobe kako bi izgledalo kao da je to ta osoba kazala ili učinila nešto što nije.
 
Deepfake se stvara korištenjem algoritama dubinskog učenja, koji postaju tačniji u ponovnom stvaranju nekoga poput Reevesovog lika i nakon što algoritam “vidi” više njegovih fotografija i videa. Deepfake slavnih osoba često izgleda tačno jer postoji mnogo njihovih fotografija koje “hrane” algoritam.
 
Kad nije smiješno
 
Tehnologija može biti štetna kada je u rukama onih koji šire dezinformacije. Ranije ove godine društvenim mrežama kružio je deepfake video ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojem on govori svojim vojnicima da polože oružje i predaju se Rusiji. To se nikada nije dogodilo, ali hakeri su uspjeli postaviti deepfake na ukrajinsku novinsku web stranicu i TV stanicu.
 
Ipak, postoje jasne prednosti deepfake tehnologije, na primjer za zabavu i samoizražavanje, za potrebe filmske produkcije i marketing, gdje kupci mogu virtuelno isprobati odjeću zamjenom lica modela sa svojim licem.
 
Tragovi
 
Tehnologija deepfake postaje sve bolja, te s tim u vezi, kako piše MediaWise, gledatelji moraju biti pametniji kako bi uzvratili kad neko koristi deepfake u zlonamjerne svrhe, poput uznemiravanja ili stvaranja lažnih vijesti.
 
Kada pogledamo pažljivo nalog navodnog Keanua Reevesa, možemo vidjeti nekoliko upozorenja. Najočitiji se može vidjeti na osnovu korisničkog imena koje glasi “unreal_keanu” (nestvarni Keanu), ali i po biografiji naloga u kojoj stoji da je u pitanju parodija. Ipak, pored osnovnih informacija u nalogu, uspio je prevariti mnoge ljude. MediaWise s tim u vezi podcrtava da uvijek treba da provjerite biografiju. Pored toga, ukoliko pažljivo proučavate video, možete vidjeti da koža na Reevesovom licu izgleda mrljavo, da se kosa čini čudnom i da se osvjetljenje mijenja na čudan način. 
 
 
Ako sumnjate da je ono u što gledate deepfake, u nastavku se nalaze konkretna pitanja koja bi mogli sebi postaviti a koja će vam pomoći da to razaznate:
 
Pogledajte osobi u oči. Trepću li ili su potpuno mirne?
 
Je li boja kože mrljava? Kod deepfakea boja kože i osvjetljenje mogu izgledati kao da “ne rade”.
 
Finije detalje, poput kose, teško je prikazati. Čini li se da se kosa ne miče ili djeluje previše savršeno da bi bila stvarna?
 
Izgledaju li zubi čudno ili nedefinisano?
 
Ako osoba nosi naočale ili naušnice, provjerite i te detalje.
 
Izgleda li video “neuobičajeno”? Ako osoba radi nešto što inače ne bi rekla ili učinila, trebali biste biti sumnjičavi i dodatno to provjeriti.
 
Ocjena MediaWisea je da nalog Keanua Reevesa na TikToku nije legitiman. Na kraju teksta savjetuju da s obzirom da tehnologija veoma brzo napreduje, treba imati na umu da se ne može uvijek vjerovati onome što se vidi na internetu.
 
Izvor: Poynter
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.