Ko je nama Srđan Aleksić?

Ko je nama Srđan Aleksić?

Ko je nama Srđan Aleksić?

Kada se spomene ime Trebinjca Srđana Aleksića, većina ljudi zna o kome se radi. Srđan, momak koji se amaterski bavio glumom i bio talentirani sportista, u našim je krajevima poznat po tome što je ratne 1993. godine spasio prijatelja od sigurne smrti, što ga je nažalost koštalo vlastitog života.

Čin hrabrosti i ljudske solidarnosti Srđana Aleksića jedna je od tema koja je u medijima objedinila povijesno i ovovremensko. Postavimo pitanje - da li je ta spona više dala zamah dominantnim ideologijama ili je potakla diskusiju koja izlazi iz nacionalnih narativa?

Kako živi Srđan Aleksić u bh. medijima?

Koristeći našu digitalnu arhivu - Infobiro, analizirali smo tekstove o Srđanu Aleksiću u četiri bh. dnevna lista (Dnevni avaz, Dnevni list, Nezavisne novine i Oslobođenje). U periodu od 2010. do 2014. godine, pronašli smo 21 tekst, od čega je osam objavljeno u Dnevnom avazu, sedam u Nezavisnim novinama, te po tri teksta u Oslobođenju i Dnevnom listu.

Tokom prve polovine 2010. godine, najviše se pisalo o osnivanju fondacije Srđan Aleksić i prikazivanju dokumentarnog filma ''Srđo''. Dominirale su čiste informacije osim u tekstu u kojem je komentar nadvladao činjenice.

Dnevni avaz, 12.06.2010. godine

Početak 2011. godine, obilježila je vijest o 18. godišnjici smrti Srđana Aleksića, te vijest da su pojedini gradovi u BiH i regiji dobili ulice sa imenom hrabrog momka. 

Nezavisne novine, 27.01.2011. godine

U mjesecima koji su slijedili, najviše pozornosti je privukao film "Krugovi", koji je trebao ekranizirati Srđanovu priču. Za vrijeme snimanja filma povećava se medijski interes za lik i djelo Srđana Aleksića, međutim buduća filmska priča bila je osnova za nastanak gotovo svih tekstova u ovom periodu. 

Kako to obično biva, nad našim medijskim prozorom, dominirala je nacionalna zavjesa koja je prekrila i ovo umjetničko djelo. Mediji su pisali da će Srbina Srđana glumiti Srbin Vuk, a Bošnjaka Alena, Hrvat Leon, potom, kružile su priče da je film antisrpski, a i sam reditelj je pod silnim pritiscima izjavio da je priča o Srđanu jedna od najsrpskijih priča u novijoj historiji.

Dnevni avaz, 17.03.2011. godine

Nezavisne novine, 17.03.2011.godine

Kontinuirano pisanje o filmu "Krugovi" nastavlja se i 2013. godine, nakon što je film premijerno prikazan. Srd(đ)anov film prošao je trnovitom stazom kroz bh. medije. Bio je antisrpski, prosrpski, te naposlijetku proljudski, s obzirom na to da je bosanska priča postala srbijanski kandidat za nagradu Oskar

Oslobođenje 18.10.2013. godine

U štampi su se još pojavljivali i članci o novinarskoj nagradi "Srđan Aleksić", nagradama koje je pokupila glumačka ekipa filma te članci o posthumnom odlikovanju Srđana Aleksića. Karakteriše ih agencijska neutralnost, uz obavezno pominjanje mladog heroja, srbina, koji je spasio život sugrađaninu, prijatelju, bošnjaku, muslimanu... 

Bilo je i takvih tekstova, koji su osjetljivu temu, poput izgradnje spomen obilježja, zasjenili naslovima nekarakterističnim za dnevnu štampu. Doduše, odgovor gradonačelnika je koliko privlačan toliko i živopisan.

Dnevni Avaz 25.09.2013. godine

Šta bismo mogli reći unutar ove mini analize? Jedno je sigurno: priča o Srđanu Aleksiću još uvijek nije našla medijsko uobličenje. Uglavnom je sužena na ceremonijalno i prigodničarsko. 

Ona je također uklopljena u ovdašnju matricu gdje se sve gleda kroz nacionalne naočale. Stoga pitanje: "Ko je nama Srđan Aleksić", kao odgovor nudi važnije pitanje. 

Da li priča o Srđanu Aleksiću  može biti prepoznata i razumljiva kao simbol istinske hrabrosti koja nadilazi ovdašnju potrebu da se nacijom objašnjavaju i zvijezde ili će zauvijek ostati djelo koje svako, po trenutnoj potrebi, interpretira na svoj način?