Moramo početi da se liječimo

Moramo početi da se liječimo

Moramo početi da se liječimo

Glavni i odgovorni urednik magazina BUKA komentira senzacionalističko izvještavanje nekih medija o slučaju ubistva u Trnopolju.

FOTO: Radiosarajevo.ba
 
U posljeratnoj zemlji kao što je BiH, u kojoj se svakodnevno otvaraju ratne priče, upravo mediji bi trebali da budu najosjetljiviji na teme koje mogu postojeću strah i mržnju pospješiti, ako je to uopšte moguće sa ovolikom mržnjom.
 
Međutim, sasvim suprotno većina medija u BiH podilazi najnižim strastima publike, i ne samo da podilazi odveć raspomamljenoj publici već istoj raspiruje maštu dvosmislenim naslovima baziranim ne na činjenicama nego isključivo bolesnom potrebom za većem broju klikova, čitanja ili gledanja.
 
Sistem ovakva situacija koja se svakog trenutka može oteti kontroli ne zanima, jer upravo na najnižim strastima većine formira svoju vlast u kome je svakodnevna pljačka periferna tema u odnosu na dobro staro ubijanje. Nažalost po ovakve medije, nesreća u Prijedoru u kome je dvoje ljudi ubijeno neće imati očekivani i najavljeni rasplet i ishod. Rođaci, moramo početi da se liječimo, sa ovolikom količinom svakodnevne histerije se ne može, ne živjeti, nego preživjeti.