Osoba godine na "naslovnici godine"

Osoba godine na "naslovnici godine"

Osoba godine na "naslovnici godine"

Spisateljica Martina Mlinarević i uredništvo Gracije jasno su i hrabro u javni prostor istaknuli važnost borbe protiv raka dojke.

„Ova naslovnica jer smo bombardirani savršenstvima bez mane na svakom koraku, jer živimo u fotošopiranim životima...“, kaže Martina Mlinarević u svom Facebook komentaru na novogodišnju naslovnicu Gracije na kojoj je bez odjeće pokazala ožiljak od odstranjenja nakon raka dojke. „I to bas za novogodišnji broj kad se sumiraju najveći uspjesi u sve šljokičastim toaletama. Preživjela sam i to je moj najveći uspjeh“.

Način na koji ova naslovnica nosi poruku o važnosti brige žena o sopstvenom zdravlju nesvakidašnja je u medijima u regionu. Urednica Magazina Gracija, Mersiha Drinjaković, za Mediacentar Sarajevo kaže kako je ova naslovnica pečat na godinu punu aktivizma i društvene odgovornosti.

„Snažna poruka svim našim čitateljima, čitateljicama posebno, da se o borbi protiv raka dojke mora stalno pričati, o prevenciji i pregledima posebno“, kaže Drinjaković.

„Nadam se da smo ovom naslovnicom, koja je danas postala jedna od važnih vijesti u regionu, malo pomakli granice, vratili fokus novinarstva tamo gdje mu je mjesto“.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.