Povorka ponosa odgovor je na pitanje o odbrani manjinskih prava i slobode izražavanja

Povorka ponosa odgovor je na pitanje o odbrani manjinskih prava i slobode izražavanja

Povorka ponosa odgovor je na pitanje o odbrani manjinskih prava i slobode izražavanja

Kad pomislim na Povorku ponosa septembra 2019. u Sarajevu, sa smiješkom se prisjetim Queer festa iz 2008. godine. Za neupućene: to je bio prvi pokušaj da se prava LGBT osoba odbrane i u Sarajevu. Festival je otvoren izložbom u Akademiji likovnih umjetnosti ali je nakon serije fizičkih napada na učesnike odmah i okončan.

Bio sam te večeri sa prijateljima na izložbi u ALU. Kasnije na ulici suočili smo se sa provalom bijesa, agresije i fizičkim napadom na Peđu Kojovića i nekoliko učesnika Queer festa.

I sad se pitate zašto se sa smiješkom sjećam tih dana. Ima i kraći uvod. Ja sam već sutra ponudio organizatorima da ipak nastave manifestaciju u prostorima Media centra čiji sam bio direktor. Ako ne može na ulici onda neka bude kod nas, jednostavno sam objasnio. Centar se može zatvoriti i neka učesnici planirani dio razgovora i filmova prikažu u našoj sali.

Tako je i bilo. Uz, moram priznati, ogromnu policijsku zaštitu. Kako su učesnici cijeli dan bili u jednom prostoru trebalo je organizirati neki ručak. Ništa lakše, rekao sam. Pozvaćemo jednog od ugostitelja koji redovno rade sa Media centrom i on će dostaviti hranu.

I sad dolazi poenta o smiješku. Naš redovni nabavljač sve je uradio kako treba ali je hranu dostavljao samo do ulaza. Nije bilo sile koja bi ga natjerala da uđe u sam prostor centra u koji je uvijek dolazio i ulazio sa širokim smiješkom. Iako smo ga, svi njegovi prijatelji iz centra, pozivali da uđe nije pomagalo.

Njegova objašnjenja u kojima je uporno izbjegavao da pomene ključni problem neulaska bila su stalni izvor smijeha u Media centru narednih mjeseci. 

Ali nije ovo kraj priče. Često sam proteklih godina odgovarao na pitanja kako sam i kako su svojedoba promovisani medijski projekti koje niko nije želio. I koje je većina napadala a nerijetko gorljivo osuđivala.

Sutrašnja Povorka ponosa u Sarajevu je mogući odgovor na ta „stara” pitanja kako se brane manjinska prava i shvata sloboda izražavanja pa makar hranu donosili samo do ulaza.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.