Prase i kometa

Prase i kometa

Prase i kometa

Kako je, ako je vjerovati medijima, 12. novembar 2014. protekao u našoj regiji i svijetu.
 
 
Sedam sati trajao je završni manevar slijetanja istraživačke sonde File na kometu Čurjumov-Gerasimenko.
U tih sedam sati stao je i jučerašnji dan haškog optuženika Vojislava Šešelja.
 
Nakon odvajanja od Rozete, letjelice koja ju je dovela u neporednu blizinu komete, sonda teška oko 100 kilograma i veličine veš mašine spustila se na kometu uz neskriveno oduševljenje u Evropskoj agenciji za istraživanje svemira. Prvi put na kometi.
 
Vojislav Šešelj se odvojio od zatvora u Sheveningenu i uz policijsku pratnju prebačen do amsterdamskog aerodroma. Redovnim letom doputovao je u Beograd. Dočekan je uz trubače i skandiranje „Vojo Srbine“,“Vojo vojvodo“, navijačke baklje i četničku ikonografiju.
 
Potom je otišao do prostorija Srpske radikalne stranke i sa balkona zgrade obratio se prisutnima. U velikoj sobi za sastanke na stolovima već je bilo pripremljeno posluženje za uzvanike. Dominiralo je pečeno prase.
 
Negdje u isto vrijeme dok se sonda File spuštala na kometu, kasno popodne Vojislav Šešelj je stigao u svoju porodičnu kuću nakon više od 11 godina provedenih u Hagu.
 
Više od decenije traje projekat Evropske svemirske agencije. Tokom 6,4 milijarde kilometara dugog puta letjelica Rozeta tri puta je obišla oko Zemlje i jednom oko Marsa.
 
Govoreći sa balkona zgrade u kojoj je smještena SRS Vojislav Šešelj je između ostalog rekao da će njegova privremena sloboda trajati dok ne obori sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.
 
Privremeni su zadaci sonde File. Računa se da će svoje podatke slati do kraja naredne godine kada će se kometa toliko približiti Suncu da će njena misija biti okončana u bljesku. Prije toga ona će uzimanjem uzoraka sa komete dati priliku naučnicima da saznaju više o porijeklu sunčevog sistema pa čak analiziraju nastanak života na Zemlji.
 
Vojislav Šešelj je u prvim analizama za aktuelno vođstvo Srbije je rekao da su “otpadnici i izdajnici” koji su se odrekli ideologije srpskog nacionalizma, da su postali sluge zapadnih sila a Haški tribunal je nazvao “ranjenom globalističkom zvijeri koja uništava živote srpskih političkih i vojnih lidera”.
 
Tako je, ako je vjerovati medijima, 12. novembar 2014. protekao u našoj regiji i svijetu.