Sebija Izetbegović se neće izviniti novinarki

Sebija Izetbegović se neće izviniti novinarki

Sebija Izetbegović se neće izviniti novinarki

Zbog neprimjerenog i arogantnog ponašanja na press konferenciji, iz BH Novinara su pozvali na bojkot direktorice Kliničkog centra.

Medijski bojkot Sebije Izetbegović se nije desio, iako je zbog neprimjerenog i arogantnog ponašanja prema Nataši Kovačev, novinarki Al Jazeere Balkans, i drugim novinarima koji su pratili press konferenciju direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, Upravni odbor Udruženja BH Novinari tražio izvinjenje jer je Izetbegović na „primitivan, ciničan i nedostojan način ismijala ekavski izgovor novinarke“.

„Poznavanje više jezika smatra se velikim bogatstvom“ zrnce je mudrosti poslano iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koje je prenijela većina medija u BiH, istog dana kada su BH Novinari pozvali medije na solidarno ignorisanje direktorice UKCS.

Iz BH Novinara su pozvali medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotuju svaki budući nastup i izjavu Sebije Izetbegović dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans.

Ni izvinjenje ni bojkot nećemo vidjeti.

Izvinjenje

Javno izvinjenje neće doći – bio bi to presedan u bh. javnoj medijskoj sferi. Tu se niko nikome ne izvinjava. Ni nakon sudskih presuda, ni nakon što su uhvaćeni u laži. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, gdje je se smijemo Nijemcima, Dancima i Šveđanima jer im ministri daju ostavke zbog nekakvih 20 eura ili se sami prijave policiji zbog nevezanja pojasa tokom vožnje.

Ponašanje Sebije Izetbegović dokaz je da smo, ne mi novinari nego mi građani, izgubili iz vida da osim na poštovanje zakonskih pravila, jedni druge moramo da pozivamo na odgovornost zbog nepoštovanja vrijednosnih pravila.

Možda doktorica Izetbegović ne smatra bitnim ljudske, građanske i civilizacijske vrijednosti i kulturno ponašanje?!

Ne bi smjelo da je moguće da direktorica bolnice, doktorica, arogantno odgovara novinarima i ismijava izgovor bilo koga ko joj se obraća a pogotovo novinarku, kojoj je posao da u ime građana postavlja pitanja. Ne piše nigdje, ali ne bi smjelo da može. Kao ni reći „šta je meni sve ovo trebalo“. Šta to znači? Šta je trebalo prvoj dami da bude direktorica Kliničkog centra?

Itekako je trebalo sve to direktorici Kliničkog centra, ona zna najbolje zašto. A kad je već tu, itekako joj je uz to trebala press konferencija upravo da bi Nataša Kovačev, ili bilo ko drugi, mogao da pita zašto desetine doktora i drugog osoblja odlazi sa Kliničkog centra, a da bi direktorica kao najoptuživanija osoba odgovorila na ta pitanja. Argumentovano, pristojno, dostojno titule koja većinom znači elokvenciju.

Pitanje je šta joj je trebalo da izigrava ekavicu?

Bojkot

Nije direktorica Kliničkog centra jedina koja ne drži do vrijednosti. Dokaz tome je i ponašanje Emira Talirevića koji prijeti novinarki CIN-a dok, kako je sam pisao, vrši veliku nuždu. Primarijus doktor iz toaleta napominje da ima dvije specijalizacije. Kao da ništa nije bilo, opet se pojavljivao u medijima.

Dokaz je i ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji, kao iz nužde, vrijeđa novinarke i novinare u Banjaluci koji nisu iz ulizivačkih i poslušnih medija. Nije ni u Srbiji ništa bolje – premijer Aleksandar Vučić je većini novinara nestvarno duhovit kad na pitanja pojedinih novinara odgovara šarlatanski i uzvraća šaljivim pitanjima.

„Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignoriranje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom dužnosniku koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civiliziran, profesionalan i argumentiran način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika“, kažu iz BH Novinara.

Da je novinarske solidarnosti, oni koji drže press konferencije bi bili nervozni, i zaista bi im, njima lično i profesionalno, sve to zaista trebalo – bilo zaista potrebno – da drže press konferencije. Ovako direktorica Kliničkog centra novinaru koji reaguje na njeno ponašanje kaže da nije normalan i da je bezobrazan jer ju je kritikovao zbog izrugivanja ekavici.

Nije kriva Sebija Izetbegović, njoj je sve omogućeno. Uključujući i to da ismijava Natašu Kovačev. I da poslije dobije medijski prostor za svoje saopštenje. Ako poželi, možda i intervju uskoro.