Šta je plenum?

Šta je plenum?

Šta je plenum?

Plenum - Šta je plenum? Plenum je skupština svih članova neke grupe. To je javni prostor za raspravu. Tu nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javno.
 
Danas Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona dobija podršku javnih institucija grada Tuzle i ostalih institucija u BiH i inostranstvu. Širom Bosne uspostavljaju se plenumi. Otvoreni i transparentni model plenumskog rada, u kojem se bez vođe i zabrana donose odluke o javnom dobru, narod prepoznaje kao spas od korpucije, beznađa i siromaštva. 
 
Šta je Plenum?
 
Plenum- Šta je plenum? Plenum je skupština svih članova neke grupe. To je javni prostor za raspravu. Tu nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javno.
 
U Tuzli je uspostavljen Plenum građana Tuzlanskog kantona koji donosi odluke o svojoj budućnosti, za dobro svih nas. Plenum je javni prostor za raspravu. Plenum nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javnim glasanjem. Plenum nije politička stranka, nije NGO, nije društvo jednog lica. Plenum je prava i jedina demokratija. Zahtjeve prema svim institucijama vlasti usvaja i donosi Plenum svojim proglasom. Iza proglasa stoje svi jer su to riječi svih nas i zahtijevi svih nas. Svi drugi načini djelovanja prema institucijama vlasti su nastavak korupcije, stranačkog lopovluka, ostvarivanja lične koristi i bogaćenja na račun pokradenog naroda.
 
FOTO: Damir Arsenijević govori na Plenumu u Tuzli, 9.2.2014.
 
Zašto plenum?
 
Zašto plenum? Zato što je otvoren za sve. Svako ima pravo glasa, svako ima pravo da učestvuje. Plenum je otvoren, u njemu ne sjede samo predstavnici vlasti i organizacija. Svako ima jedan glas, to je prostor bez zabrane i pripada svima. 
 
Kako radi plenum? 
 
Svi koji to žele učestvuju. Jedna osoba ima jedan glas. Poštuje se redoslijed dijaloga. 
 
Ko može učestvovati u plenumu i ko može donositi odluke? 
 
Svi koji žele da učestvuju odlučuju. Poštuju se pravila ponašanja koja učesnici uspostave na početku plenumske sjednice. Odluke na plenumu donose svi učesnici po principu većinske odluke, učesnici glasaju za ili protiv. Opcija suzdržano se ne primjenjuje na plenumu, pošto samo otežava proces donošenja odluka. 
 
Ko predvodi plenum? 
 
Plenum nema vođa, na sjednicama se biraju moderatori koji upravljaju diskusijom i određuju koliko se vremena daje govornicima, koji je redoslijed tačaka dnevnog reda. Moderatori imaju pravo da upozore učesnike o tome da je rasprava skrenula sa glavne teme i da se vrate na prvobitnu temu. Ovo se vrši radi uštede vremena. U plenumu ne postoje funkcije poput potparola, zastupnika i delegacija. Ukoliko bude potrebe da neko istupi u javnost da da neku izjavu, intervju ili slično, osobe mogu da predlože sami sebe uz pristanak ostalih učesnika, ili da plenum predloži nekog. Moderatori za narednu sjednicu se biraju na kraju svake sjednice. 
 
Kako se donose odluke na plenumu? 
 
Glasa se za ili protiv. Odluka se donosi većinskom osnovom. Ukoliko ne dođe do konsenzusa, tj. ukoliko je broj glasova za i broj glasova protiv jednak, učesnici iznalaze kompromis koji neće zadovoljiti svakog u potpunosti, ali će donijeti najbolje moguće riješenje u datoj situaciji za datu problematiku. Ovo jeste ogromna prednost glasanja bez suzdržanih glasova, jer će odluka uvijek postojati, a ne nestati samo u diskusiji kako je to često slučaj u parlamentarnom obliku donošenja odluka. 
 
Na jučerašnjem sastanku donesen je:
 
PROGLAS PLENUMA GRAĐANA TUZLANSKOG KANTONA
 
9. februar 2014.
 
Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Dajemo podršku svim protestima u gradovima u Bosni i Hercegovini. 
 
Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ima sve neophodne pravne mehanizme kojima je dužna osigurati funkcionisanje vlasti u interesu građana. Neistinite su informacije kojima se pokušava manipulirati javnost kako je ostavkom Vlade Tuzlanskog kantona nastupio nepremostivi pravni vakuum. 
 
ZAHTIJEVAMO: 
 
1. da nadležni organi vlasti Tuzlanskog kantona, u skladu sa Ustavom i zakonom, obezbijede sigurnost svih učesnika protesta;
2. da Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa ustavnim nadležnostima, odmah osigura funkcionisanje vlasti na području Tuzlanskog kantona, bez uključivanja Vlade u ostavci;
3. da Skupština Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Plenumom, najkasnije do 01.03.2014., izvrši izbor i imenovanje ekspertne vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova.
 
Ovaj Proglas donose Plenum građana Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.
 
Vezano:
 
Damir Arsenijević govori za Al Jazeera-u: