Pripremanje i emitovanje pregleda vijesti: samo bez panike

Pripremanje i emitovanje pregleda vijesti: samo bez panike

Ne propustite da učinite bilo šta od sledećih stvari:

1. Napravite spisak vaših vijesti/priča koje ćete naknadno uvrstiti u redoslijed vijesti (running order).

2. Provjerite najave (cues) i preslušajte snimljene priloge čim budu spremni. Zabilježite njihovo trajanje. Ne ostavljajte taj posao do posljednjeg trenutka.

3. Zapamtite - vi ste urednik. Ne pokušavajte da sve sami napišete, dajte vašim saradnicima da urade većinu toga i recite im koliko dugo vijest treba da traje.

4. Neprestano provjeravajte dužinu vijesti - 13 redova = 1 minut, to je dobra mjera.

5. Pripremite i nekoliko rezervnih tekstova vijesti (fillers = punjači) - bolje je imati previše nego premalo materijala.

6. Pripremite vaš pregled vijesti 20 minuta prije termina emitovanja - napišite redoslijed vijesti i udarne vijesti (headlines).

7. Pošaljite vašeg spikera u studio na vrijeme, tako da može prije emitovanja pregledati tekst vijesti. Na vrijeme obezbjedite vašem tehničaru obilježene trake i kasete sa prilozima. Zatražite da priloge pripremi prema redoslijedu, sa nađenim i obilježenim počecima, kao i da provjeri mikrofonske nivoe spikera i nivoe snimaka.

8. Vi ste odgovorni za pravovremeno i korektno emitovanje pregleda vijesti. Koristite talk-back dugme da biste rekli spikeru šta da uradi slijedeće i budite spremni da preskočite neku vijest/prilog ako emisija potraje predugo.

9. Iznad svega, nemojte paničiti. Razumno koristite vrijeme koje vam je na raspolaganju trudeći se da vijesti, najave i snimljene priloga provjerite čim ih dobijete. Rasporedite posao, dajte zadatke i čvrstom rukom držite sve pod kontrolom. Nema vremena za rasprave, vi ste urednik i vi donosite odluku o tome šta ide u program, a šta ne.