Autocenzura kao najveća prijetnja

Autocenzura kao najveća prijetnja

U anketi povodom 3.maja, Dino Lolić, direktor travničkog radija TNT naglašava da je, pored ostalih problema, autocenzura najveća prijetnja novinarskim slobodama u BiH.

1. Šta danas predstavlja najveću prijetnju slobodi medija u BiH?

Važno je pomenuti da se mediji u Bosni i Hercegovini susreću sa mnogim problemima (politički pritisci, ekonomska situacija, nelojalna konkurencija, neadekvatno obrazovanje kadrova, itd.).  Medjutim, mišljenja sam da je najveća prijetnja slobodi medija u Bosni i Hercegovini autocenzura često izazvana političkim ili ekonomskim pritiskom na medije.


2. Ko su ključni akteri ugrožavanja medijskih sloboda?

Ključni akteri ugrožavanja medijskih sloboda su razne interesne grupe okupljene oko raznih političkih frakcija. Ove interesne grupe “pomažu” brojne medije u BiH i na taj način utiču na njihov rad. Ukazivanjem te “pomoći” oni stvaraju nekonkurentno tržište za privatne medije koji pokušavaju da ostanu nezevisni i komercijalni.

3. Kako ojačati slobodu medija u BiH?

Slobodu medija u našoj zemlji možemo ojačati formiranjem jakih udruženja medija koji će imati adekvatne projektne fondove za medije koji pokušavaju pravilno i pošteno obavljati svoju funkciju. Mislim da bi ovakva udruženja ohrabrila i medije koji su podlegli uticajima interesnih grupa da se otrgnu tim uticajima i počnu sa pravilnim i objektivnim radom te prodajom svog marketinškog prostora po realnim cijenama.