Čitajte ratno “Oslobođenje”

Čitajte ratno “Oslobođenje”

Od 28. februara Mediacentar vam otvara stranice “Oslobođenja” od prije
dvadeset godina. Čitajte dan za danom kako je ovaj dnevni list
izvještavao o pripremama i početku rata u BiH 1992. godine.

Digitalni zapis ili kako smo ponosno naslovili “Prvi CD ROM u BiH” – sarajevskog dnevnog lista Oslobođenje, između 27. februara i 27. maja 1992 godine, nastajao je prve, poslijeratne godine u Mediacentru Sarajevo. U tehnološkom smislu najteže je bilo pomiriti nesrazmjer između plahte predratnog Oslobođenja i mogućnosti skenera iz 1996. Tako su sve stranice rasparčavane u četiri dijela, skenirane i onda ponovo spajane kako bi dobili - original bez šava.Cijeli posao trajao je skoro godinu dana. Danas to izgleda predugo. Ali, toliko je trebalo da sa ondašnjim tehnološkim mogućnostima u postratnom Sarajevu digitalizujemo 91 izdanje Oslobođenja. 1024 stranice. Ukupno 10.065 članaka. Tri mjeseca u životu ovog lista. Tri izuzetno važna, dramatična i historijska mjeseca države BiH. Ovo je zapravo novinarska povijest BiH na samom početku rata koji će umnogome promijeniti njen lik.

1024 stranice. Ukupno 10.065 članaka. Tri mjeseca u životu ovog lista. Tri izuzetno važna, dramatična i historijska mjeseca države BiH. Ovo je zapravo novinarska povijest BiH na samom početku rata koji će umnogome promijeniti njen lik.

Tematski, digitalno Oslobođenje počinje dan uoči referenduma o nezavisnosti BiH a završava se ratom u kojem plamti cijela zemlja. Između referenduma i rata, unutar ovih stranica, postoji još stotine velikih ili malih događaja, zvaničnih i nezvaničnih priča, ljudskih sudbina, izvještaja i svjedočanstava, komentara i analiza, reklama i malih oglasa, TV i radio programa, sporta, brojki i izjava koje su obilježili naše živote.

CD ROM Oslobođenja promovisan je 26. februara 1997 godine.

Osim ljudi iz Mediacentra - Sarajevo u realizaciji ovog projekta još su učestvovali: voditelj projekta Rusmira Mandić i autor softvera Enes Jakić. Analizu svih tekstova uradili su ugledni sarajevski novinari: Rizo Mehinagić, Savo Trifunović i Drago Soldo. Tehnički dio posla uradili su, tada, dječaci - Ajdin Bašić, Nihad Džubur, Emir Šuvalija i Malik Suljević.

Dizajn i animaciju uvodnog spota načinila je“Fabrika”. Muziku, Saša Lošić.

Digitalno "Oslobođenje" iz 1992. godine možete čitati svaki dan ovdje.