Najljubazniji fotograf u ovoj dolini suza

Najljubazniji fotograf u ovoj dolini suza

Najljubazniji fotograf u ovoj dolini suza

"The rush of battle is often a potent and lethal addiction, for war is a drug." - Chris Hedges

Tim je imao četrdeset godina i svijet pod nogama. Nominacija za Oscar, nagrada kritike na Sundance Film Festivalu, glavna nagrada na World Press Photo-u, ugovor za Vanity Fair. A onda je raketa iz ručnog bacača, u nekoj bezimenoj libijskoj zabiti ubila jednog od najljubaznijih fotografa u ovoj našoj dolini suza. Sada ćemo se svi sjećati grada Misurate i ulice Tripoli kao posljednjeg mjesta gdje je Tim vidio nebo, sunce i pijesak i sreo vlastitu smrt.

Upoznali smo se prije deset godina dok smo radili na zajedničkoj knjizi "Tales from a globalizing world", a čini se kao da je bilo prije hiljadu godina. Tim je bio stariji kolega, ali bez trunke arogancije tako uobičajene medju fotografima. Ja sam bio mladi fotograf, student književnosti u Sarajevu, a Tim je tek završio studij književnosti na Oxfordu. Posljednji put smo se čuli prije dodjele Oscara, a čini se kao da je bilo prije stotinu godina. Danas je Timovo tijelo na brodu "Ionian Spirit" na putu kući. Pored njega je stradao i Chris Hondros, veteran svih ratova u proteklih deset godina. Svijet je izgubio dvojicu najfinijih pripovjedača, a ja drage drugove.

(Tim A. Hetherington / Panos Pict): Iscrpljeni američki vojnik u bunkeru 'Restrepo'. Ovu fotografiju je World Press Photo izabrao za najbolju fotografiju u 2007. godini.

Vezani linkovi:

‘Restrepo’ Director and a Photographer Are Killed in Libya

Obituary: Tim Hetherington