Razumijevanje i odgovorno korištenje slobode

Razumijevanje i odgovorno korištenje slobode

U specijalnom prilogu povodom 3.maja, Svjetskog dana slobode medija, anketirali smo bosanskohercegovačke novinare, postavljajući im tri pitanja o stanju medijskih sloboda u našoj zemlji. Evo kako je Amir Zukić, urednik na TV Sarajevo odgovorio na njih:

1.Šta danas predstavlja najveću prijetnju slobodi medija u BiH?

Zukić: Ključni akteri društvene scene, gradjani, a često i sami novinari, uopće ne znaju šta je to sloboda medija. Upravo u nerazumijevanju slobode leži i najveća prijetnja medijima. Sloboda bez odgovornosti vodi u anarhiju, a sprječavanje slobode vodi u totalitarizam. Mi se kao društvo godinama nalazimo izmedju ove dvije krajnosti. Svjedočimo paradoksu istovremenog postojanja i medijske anarhije i ugrožavanja medijskih sloboda. Profesionalno, pošteno i objektivno novinarstvo teško nalazi priliku za prodor.  Neodgovornim medijskim linčom neistomišljenika, hajkom i propagandom, novinari svoju slobodu zamjenjuju anarhijom. Sprječavanjem novinara da rade svoj posao, fizičkim napadima i uvrjedama, pa čak i prijetnjama smrću, vlastodršci i njihovi podanici vode nas u totalitarizam. Lako je prepoznati medije i političare koji su nosioci ova dva, jednako opasno trenda. Dodatna prijetnja slobodi medija je ambijent za rad novinara koji se značajno razlikuje u dva entiteta. Apsurd je da o lideru RS-a istraživačke priče rade samo novinari iz Federacije, dok mediji iz RS-a o voždu imaju samo riječi hvale. Ovo govori o još jednoj prijetnji slobodi medija - autocenzuri, koja je do te mjere zahvatila novinare u RS-u da oni prestaju biti novinari u pravom smislu i postaju čisti propagandisti. U Federaciji je povoljnije stanje za razvijanje medijskih sloboda, bar kad je riječ o pristupu informacijama i mogućnosti da se o svemu otvoreno govori, mada otkrivanje istine političke siledžije i njihovi kriminalni biznis partneri dočekuju prijetnjama, pa i fizičkim napadima. Za kraj, ali ne manje važno, mislim da je ogromna prijetnja slobodi medija i indolentan odnos policije, tužilaštava i sudova prema dokazima o kriminalu koji predoče mediji. Ako se istraživački rad obije o novinarske glave, a očigledan kriminal ostane nekažnjen, onda medijske slobode postaju besmislene.

2. Ko su ključni akteri ugrožavanja medijskih sloboda?

Zukić: Svi koje povezuje zajednički interes: političari, njima odani intelektualci, biznismeni, kriminalci, vjerski službenici, a često i obični gradjani. U izvrnutom stanju svijesti nije važna istina, bitna je percepcija. Novinari koji tragaju za pričom o kriminalu ili nesavjesnom poslovanju naći će se na istovremenom udaru svih nabrojanih. Posebno ako imaju drugačije ime.

3. Kako ojačati slobodu medija u BiH?

Zukić: Nosioci javnih funkcija moraju se osloboditi komunističke zaostavštine i shvatiti da novinari samo rade svoj posao kad istražuju i okrivaju njihov kriminal i nesavjesno poslovanje. Javnost mora shvatiti da su mediji, posebno javni, njihova snaga u borbi za bolji život.  Novinari moraju znati odgovorno koristiti slobodu medija. Pravosudje ne smije ostati po strani i dopuštati da priče objavljene u medijima ne dobiju sudski epilog.