Zoran Pirolić - Radio reporter

Zoran Pirolić - Radio reporter


U sjećanje na velikog bh. novinara, preminulog 8. maja 2008, objavljujemo njegovu knjigu "Radio reporter" koja kombinuje uzbudljiva iskustva ovog reportera sa praktičnim savjetima kolegama.

Zoran Pirolić (1946 - 2008)

Rođen u Sarajevu, diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Početkom 70-tih bio je u grupi mladih novinara koji su pokrenuli Sarajevo 202, radio stanicu koja je ovaj medij u Sarajevu učinila izuzetno slušanim i bliskim mladoj populaciji. Najveći dio novinarske karijere proveo kao urednik u vanjskopolitičkoj redakciji Radio Sarajeva, izvještavajući o ključnim događajima u svijetu.

Rukopis "Radio reporter" napisao je na zahtjev Mediacentra - Sarajevo, da, kao jedan od najistaknutijih novinara BiH, podsjeti na neke od značajnih etapa njegove profesionalne karijere. Knjiga je napisana i publikovana 1995, poslednje godine rata u BiH, kada je ljudi u medijima bilo sve više a onih koji su taj zanat poznavali sve manje. Tokom rata svakodnevno je izvještavao za Radio BiH, špansku agenciju EFE i Radio Deutsche Welle.

Zoran Pirolić je bio jedan od najboljih jer je uvijek bio tačan i precizan, maksimalno odgovoran, vjerovao, ali i dosljedno se držao strogih pravila ovog zanata, pisao samo za javnost i do kraja života ispisivao prvu rečenicu vijesti, taj početak i ponor u koji može stati cijela ova profesija.

Za njega je novinarstvo predstavljalo mnogo više od obične profesija. To je bio način života, asketski i odgovoran, oblik ekspresije u kojem se svijet možda može na trenutak sažeti i učiniti razumljivijim.

Zoran Pirolić preminuo je 8. maja 2008. godine u Sarajevu.

Mediacentar Sarajevo u sjećanje na Pirolića ovdje objavljuje digitalnu verziju "Radio reportera" u PDF formatu.

Gradski reporter

Holandsko iskustvo

Zamke intervjua

Dva afrička iskustva

Kratkoća je sestra talenta

U koži ratnog izvještača

Pravilo dva izvora

U traganju za pričom

Smisao profesije/biografija