O Nama

O Nama

O Nama

Mediacentar Sarajevo je organizacija posvećena unapređenju standarda novinarstva, pobošljanju radnog okruženja novinara/ki te zaštiti i promicanju  medijskih sloboda u BiH i regiji Zapadnog Balkana.
 
Doprinos radu medijske zajednice dajemo kroz programe edukacije, medijska istraživanja te zagovaračke i komunikacijske aktivnosti. Edukacija novinara/ki u oblastima novinarstva, medijske produkcije i korištenja informacionih tehnologija primarna je i dugoročna djelatnost Fondacije Mediacentra. Naše radionice i treninge svake godine pohađaju desetine novinara/ki, urednika/ca, studenata i studentica novinarstva iz cijele BiH i regije.
 
Istraživanja Mediacentra bave se medijskim politikama u BiH te pitanjima poput transparentnosti vlasništva nad medijima, finansiranja medija, govora mržnje u tradicionalnim i društvenim medijima, navikama korištenja medija i komunikacijskim potrebama građana i građanki. Na osnovu opsežnih medijskih istraživanja izdali smo desetine značajnih publikacija.
 
Programi zagovaranja koje vodimo služe unapređenju medijskih sloboda, unapređenju profesionalnih standarda u novinarstvu, podizanju svijesti o prijetnjama slobodi govora i poboljšanju vještina medijske pismenosti građana. Svi naši projekti zasnovani su na istraživačkom radu i na kontinuiranom praćenju globalnih i lokalnih trendova koji utiču na novinarstvo i komunikacije.
 
Dio Mediacentra je i Infobiro, digitalna baza štampanih medija sa područja Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. U periodu od 2002. do 2017. izdavali smo i regionalni časopis za kulturu i književnost Sarajevske sveske. Mediacentar je 1995. osnovao Fond otvoreno društvo, a 2000. je registrovan kao posebna obrazovna i istraživačka institucija pod okriljem Fonda otvoreno društvo BiH.