23.11. Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja napada na slobodu govora

23.11. Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja napada na slobodu govora

Kampanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja napada na slobodu govora traje cijeli novembar i donosi niz resursa i informacija o ovom problemu širom svijeta.

Preko 500 novinara je ubijeno u posljednjih 10 godina i većina krivaca za njihove smrti nikada nije kažnjena, kaže se u saopštenju kampanje Day to End Impunity, koja se obilježava 23.11. Kampanja ove godine traje od 1. do 23. novembra i svaki dan infografikama, video sadržajima i fotografijama pokušava privući pažnju na drugi slučaj nekažnjenih prijetnji i napada na novinare, umjetnike i aktiviste za slobodu govora, uz poziv na određenu akciju. Kompletna lista resursa dostupna je na web sajtu kampanje, a može se pratiti i putem Twitter hashtagova #IDEI, #endimpunity i #23Nov.

Kampanju organizira IFEX, globalna mreža 80 organizacija posvećenih promociji slobode govora, a organizuje se već treću godinu zaredom, nakon što je problem nekažnjenih prijetnji i napada na novinare, umjetnike i aktiviste za slobodu govora identificiran kao jedna od glavnih prepreka prevazilaženju problema iz ove oblasti. Datum je izabran u znak sjećanja na godišnjicu masakra u Ampatuanu, kada je 32 novinara ubijeno na Filipinima.