Alati za kreiranje interaktivnih priča

Alati za kreiranje interaktivnih priča

Alati za kreiranje interaktivnih priča

Nove tehnologije daju novinarima mogućnost da na kreativan i drugačiji način ispričaju svoje priče, bilo da se radi o interaktivnim dokumentarcima ili virtualnoj stvarnosti. Za izradu interaktivnih priča postoji nekoliko pristupačnih alata koji novinarima u tome mogu pomoći.

Jedan od najpopularnijih alata za interaktivne priče je Klynt, program koji omogućava uređivanje videa i ubacivanje linkova, fotografija, teksta i interaktivnih grafika. Publika može pregledati sadržaj redoslijedom kojim želi, a novinari ne moraju znati programirati da bi koristili program. Cijena programa je 499 eura, a za studente 49. Primjer priče predstavljene kroz Klynt je ovdje.

Korsakow je program koji je predstavljen još 2000. godine i namijenjen je onima koji ne znaju programirati ali žele interaktivne priče predstaviti na način da publika može odlučiti šta i kako želi da konzumira. Program je besplatan za male, individualne prijekte, a za veće projekte košta 299 američkih dolara, dok ga studenti mogu koristiti za 59 dolara. Primjer priče predstavljene kroz ovaj program možete pogledati ovdje.

RacontR je program koji dozvoljava novinarima i dokumentaristima da naprave interaktivnu priču kroz kombinovanje video i audio snimaka i fotografija, a dostupna je i beta verzija za pravljenje VR priča. Mjesečna pretplata na program je 500 eura za pojedince, a nevladine organizacije ga mogu koristiti za 200. Primjer priče napravljene uz RacontR je ovdje.

Izvor: IJnet

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.