Alati za vizualizaciju podataka za početnike

Alati za vizualizaciju podataka za početnike

Alati za vizualizaciju podataka za početnike

Besplatni i jednostavni alati pomoći će vam u pravljenju zanimljivog grafičkog prikaza podataka čak i ako mislite da niste dovoljno vješti s vizualizacijama.

Vizualizacija podataka o kojima pišete može pomoći čitaocima da ih lakše razumiju i da ih prije podijele na društvenim mrežama, stoga je važno da ih pokušate grafički prikazati. Nekoliko besplatnih alata vam može poslužiti da jednostavno napravite infografike.

Datawrapper

Alat koji su razvili novinari za novinare, ne zahtijeva nikakvo prethodno znanje u programiranju budući da pruža predodređene obrasce za grafike. Uz datawrapper je moguće kreirati i aktivne mape koje izdvajaju države ili pokrajine, ili u slučaju Bosne i Hercegovine kantone i regije, za koje je moguće unijeti određene vrijednosti koje će ih razdvajati, a moguće je i označiti određene tačke na mapi ovisno od podataka koje je potrebno vizualizirati.

Info.gram

Ovaj alat omogućuje kreiranje infografika, mapa i drugih grafika brzo i jednostavno. Neke od njegovih ponuđenih vizualizacija su bubble graphs koji mogu da prikažu korelacije i uporedu veličina nekih vrijednosti. Jednostavno se inforporira u sajt kopireanjem embed koda.

Visme

Visme je „jedini alat za dizajn koji će vam ikad trebati“ za predstavljanje dosadnih podataka u vizualnom formatu. Aplikacija koja radi u pretraživaču nudi obrasce pogodne za društvene mreže kao i za objavu u člancima. Moguće je učitati podatke iz Excel tabele direktno tokom pravljenja infografika ili ubaciti link na Google sheet, a onda će Visme kreirati interaktivnu grafiku za vas.

Piktochart

Odličan alat za kreiranje infografika sa slikama i ikonama. Postoje obrasci koje možete koristiti, a možete napraviti i svoje. Alat je dobar za vizualiziranje vodiča i prezentaciju činjenica i brojeva. Dozvoljava ubacivanje različitog interaktivnog sadržaja.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.