ANEM: monitoring izvještaj za oktobar 2014.

ANEM: monitoring izvještaj za oktobarr 2014.

ANEM: monitoring izvještaj za oktobar 2014.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) objavila je izvještaj o monitoringu medija u Srbiji za oktobar 2014.

Oktobarsko izdanje monitoringa medija u Srbiji pokriva, kao i prethodni brojevi, područja slobode izražavanja, implementacije postojećih zakona, usvajanja novih zakona, rada nadležnih organa, procesa digitalizacije i procesa privatizacije medija. Između ostalih pojedinačnih slučajeva, autori se ovaj put osvrću na slučaj kršenja pretpostavke nedužnosti glumca Gorana Jevtića od strane lista "Blic" i posljedice ovakvih praksi u medijima, te se posebno bave pitanjem jesu li navodi krivičnih prijava vijest, a analiziran je i slučaj pritisaka na novinarku Olju Bećković, autorku emisije „Utisak nedelje“, o čemu je novinarka tokom ovog mjeseca javno govorila. 

Povodom izrade novog Zakona o oglašavanju, autori Izvještaja ukazuju da je državno oglašavanje u medijima jedno od pitanja koje bi trebalo regulisati tim novim zakonom. Komentarišući saopštenja protivnika privatizacije iz medijskog sektora, ističe se važnost okončanja privatizacije za rješavanje problema nedopuštenog uticaja na medije. U Zaključku, autori analiziraju medijsku situaciju u Srbiji u kontekstu redovnog godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije koji uključuje i nalaz o stanju u medijskom sektoru.

57. Monitoring izvještaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Kompletan izvještaj dostupan je ovdje.

Projekat "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" se realizuje u 2014. godini uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo Srbija i organizacije Civil Rights Defenders.