Bellingcat pokrenuo istraživački podcast o padu aviona Malaysia Airlines MH17

Bellingcat pokrenuo istraživački podcast o padu aviona Malaysia Airlines MH17

Bellingcat pokrenuo istraživački podcast o padu aviona Malaysia Airlines MH17

Nakon pet godina istraživanja i stotina dokumenata, tim Bellingcata je odlučio u sedmičnim podcastima pokazati sve detalje nesreće iz 2014. i posljedica koje je izazvala.

foto: pixabay/illustration

Međunarodni istraživački tim Bellingcat je pokrenuo dokumentarni podcast u kojem prezentuju detalje višegodišnjeg istraživanja o rušenju aviona malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U sedmičnom podcastu analiziraju tvrdnje ruskih vlasti nakon nesreće, napore novinara u istraživačkom procesu, a intervjuišu i novinare i stručnjake o toj temi.

Osnivač Bellingcata i voditelj podcasta, Eliot Higgins, kaže kako ga je peta godišnjica od pada aviona prošlog mjeseca potakla da pokrene drugačiji sadržaj o temi koju je istraživao.

„Želio sam svjež način da to prezentujem, i mislio sam da bi dokumentarni podcast bio uspješan način, i interes podcast zajednice za kriminal bi pomogao da dođemo do nove publike“, rekao je Higgins, piše Journalism.co.uk.

Bellingcat je tokom proteklih pet godina objavio stotine izvještaja i istraživanja, kao i ispravki netačnih tvrdnji i zavjera vezanih za rušenje putničkog aviona koji je

Higgins je rekao da su alati za korištenje otvorenih izvora podataka kao i saradnja sa građanima novinarima kroz društvene mreže bili ključni za prepoznavanje činjenica od fikcije. Dodao je da je ostalo malo šta što se može istražiti kroz otvorene podatke, ali da je i dalje mnogo neodgovorenih pitanja o lancu odgovornosti za to što je MH17 srušen. Najavio je i da su mogući podcasti o drugim velikim istraživanjima Bellingcata poput trovanja Sergeija i Yulie Skripal, a da postoji i interesovanje za snimanje dokumentarne serije.

Izvor: Journalism.co.uk

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.