BHN: Kleveta kao alat za pritisak na novinare

BHN: Kleveta kao alat za pritisak na novinare

BHN: Kleveta kao alat za pritisak na novinare

U nepune dvije decenije, otkako je kleveta u Bosni i Hercegovini iz sfere krivičnih postupaka novim zakonima uvedena u građanske parnice, broj tužbi koje se godišnje podnose protiv novinara i vlasnika medijskih kuća za klevetu enormno je porastao.

Samo tokom 2017. godine, prema podacima Udruženja BH novinari, aktivna su bila 173 slučaja u kojima su novinari, urednici medija i njihovi vlasnici tuženi za klevetu.

U novom broju E-novinara pišu o kleveti i njenim različitim aspektima – od korištenja tužbi kao vrste pritiska na medije, preko novinarske etike, pa do problema u zakonskoj regulativi i stručnosti advokata i sudija koji se bave ovakvim slučajevima.

Koliko se tužbe za klevetu danas koriste kao forma pritiska na novinare, a u kojoj mjeri su sami novinari i urednici odgovorni za „plave koverte“ koje im isporuče? Za E-novinar pišu profesorica na Odsjeku žurnalistike Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo, novinarka Arijana Saračević Helać, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić i advokat Davor Bunoza.

Novi bilten BH novinara dostupan je ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.