Dangerzone - alat za novinare koji osigurava njihove dokumente

Dangerzone - alat za novinare koji osigurava njihove dokumente

Dangerzone - alat za novinare koji osigurava njihove dokumente

Dangerzone preuzima dokumente u mnogim formatima i pretvara ih u sigurne PDF datoteke.
 
foto: Dangerzone
 
Fondacija Freedom of the Press (FPF) preuzela je dalji razvoj Dangerzonea, alata koji novinarima omogućava sigurniji rad s elektronskim dokumentima koje im šalju izvori.
 
Hakeri koji ciljaju pojedinačne novinare ili cijele redakcije često pokušavaju iskoristiti sigurnosne greške u aplikacijama koje se koriste za otvaranje uobičajenih tipova datoteka poput PDF-ova ili Word dokumenata, a Dangerzone preuzima dokumente u mnogim formatima i pretvara ih u sigurne PDF datoteke.
 
Dangerzone je razvio Micah Lee iz američke medijske neprofitne organizacije First Look Media koji je objasnio da ovaj alat radi na principu da „kao da odštampate dokument i ponovo ga skenirate“. Dodao je da ono što ostaje je isti sadržaj prikazan na vašem ekranu – ništa manje i, što je najvažnije, ništa više, kako navodi.
 
Lee, koji je do prošle godine bio u Upravnom odboru FPF-a, neprofitne organizacije koja finansira i podržava slobodu govora i slobodu štampe, i dalje će biti vodeći programer na ovom projektu. Takođe, iz ove organizacije kažu da će angažovati programera koji će raditi na pola radnog vremena da napravi dugo očekivana poboljšanja, kao što je obrada velike količine dokumenata. Ističu i da će i dalje ulagati u projekat na osnovu povratnih informacija od novinara i zaposlenih u redakcijama.
 
Trevor Timm, izvršni direktor FPF-a, rekao je da je nastavak razvoja i primjene Dangerzonea sljedeći logičan korak u odbrani novinarstva koje je od javnog interesa. „Šta se dešava nakon što dobijete dokument? Tu nastupa Dangerzone”, navodi Timm.
 
Dodao je da su u ovoj organizaciji počašćeni što će imati ulogu u poboljšanju alata, kako bi zaštitili novinare i njihove izvore.
 
FPF upravlja i razvojem platforme SecureDrop - sistemom za podnošenje prijava uzbunjivača koji medijske organizacije i nevladine organizacije mogu instalirati kako bi sigurno prihvatali dokumente iz anonimnih izvora. 
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.