E-novinar: Medijska scena, hrvatski kanal u BiH

E-novinar: Medijska scena, hrvatski kanal u BiH

Februarsko izdanje stručnog online biltena "E-novinar" kojeg izdaje Udruženje/udruga "BH Novinari", posvećeno je uspostavi hrvatskog kanala u sklopu javnog RTV servisa u BiH.

Usvajanjem amandmana u Vijeću ministara BiH prošlog mjeseca na Zakon o javnom RTV sistemu u BiH, kojim se predivđa formiranje javnog servisa na hrvatskom jeziku, ponovo se digla prašina u javnosti i aktualizirala ova tema. Bilten BH Novinara u svom osmom broju donosi tekstove u kojima se obrađuje pitanje hrvatskog kanala.Za E- novinar o formiranju javnog servisa na hrvatskom jeziku pišu novinari i urednici: Vera Soldo, Ilko Barbarić, Ilija Šagolj i poslanik HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mato Franjičević.

O odustajanju od postojećih javnih servisa piše Vera Soldo, ističući kako je njeno mišljenje da priča o hrvatskom kanalu služi samo za podizanje međunacionalnih tenzija, najviše između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Mato Franjičević, zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u svom tekstu ističe da su javni servisi u BiH javni a ne politički, dok Ilko Barabarić u svom tekstu "Televizijska ravnopravnost Hrvata u BiH je odraz zrelosti države za ulazak u EU" navodi da su Hrvati u BiH nedvojbeno zakinuti za javni radiotelevizijski prostor na razini države: "Vjerujem da bi se uz poštovanje profesionalnih i etičkih standarda, ravnopravne programske zastupljenosti uz snažni kontrolni nepolitički sustav i slobodni pristup informacijama uz programsku zastupljenost manjina mogao izgraditi i tv kanal na hrvatskom jeziku. 

Kompletne tekstove na temu uvođenja hrvatskog kanala u BiH možete pročitati u osmom broju biltena BH Novinara, E-novinar