E-novinar: O položaju žena u politici i odnosu medija prema političarkama

E-novinar: O položaju žena u politici i odnosu medija prema političarkama

E-novinar: O položaju žena u politici i odnosu medija prema političarkama

Decembarski broj biltena posvećen je položaju žena u politici i odnosu medija prema političarkama tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2014.

Monitoring dvadeset i jednog medija, koji su za vrijeme predizborne kampanje 2014. sproveli iz Udruženja/udruge BH novinara, pokazao je veliku podzastupljenost žena u medijskim sadržajima. Učešće žena u medijskim sadržajima bilo bi još manje da Željka Cvijanović nije bila kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH. Monitoring je takođe pokazao da političarke nisu iskoristile dobijeni prostor u medijima za sopstvenu afirmaciju nego su uglavnom hvalile stranku ili šefa stranke. Rezultati monitoringa medijskog izvještavanja dostupni su u izvještaju BH novinara.

O položaju žena u bosanskohercegovačkim medijima i politici, za decembarski broj E-novinara pišu Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica sa Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, koja je učestvovala u analizi zastupljenosti i načinu prezentovanja političarki u medijima tokom izborne kampanje za Opšte izbore 2014. Pored nje, za Bilten piše i Ismeta Dervoz, bivša zastupnica Saveza za bolju budućnost u Parlamentarnoj skupštini kao i Edita Miftari iz Sarajevskog otvorenog centra. 

Novi broj E-novinara dostupan je na stranici BH novinara.