E-novinar: Studenti novinarstva o govoru mržnje

E-novinar: Studenti novinarstva o govoru mržnje

"Kao novinari mi se moramo boriti za maksim slobode govora, i to je veliki izazov, međutim, postoje limiti sa kojima se suočavamo pišući o manjinama, etničkim grupama i nekim pojavama u društvu. Veoma je teško povući liniju koju ne treba prelaziti, važno je da postoje legislative i etička pravila i da znaš da ne kršiš te zakone" izjavio je  za bilten BH Novinara Henrik Keith Hansen, ekspert za medije Vijeća Evrope.

U ovom broju biltena BH Novinara po prvi put objavljuje radove studenata i mladih novinara po pitanju govora mržnje. "Najbolja strategija protiv govora mržnje jeste da se protiv njega borimo slobodnim izražavanjem i podizanjem savjesti. Novinari se moraju obučiti da prepoznaju i osude govor mržnje", istakao je Henrik Keith Hansen. Pored njegovog teksta kao i intervjua koje je osoblje biltena uradilo sa ovim stručnjakom, u ovom broju imate priliku pročitati i tekstove koje su o problemu govora mržnje pisali i polaznici Novinarske akademije Jurica Gudelj,  Borislav Vukojević i Nejra Plasto.

Prva Novinarska akademija koju su organizovali ispred BH Novinara posvećena je tematici govora mržnje i produciranju sadržaja koji će promovisati smanjenje jezika mržnje u javnom prostoru. Šesnaest mladih novinara i studenata novinarstva iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovali su u akademiji koja se održala od 1- 6. 8.2013. u Neumu. 

Mentori na akademiji bili su Vidana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Vlatka Vukotić, urednica vijesti na ATV-u, kao i ekspert Vijeća Evrope iz Danske Henrik Keith Hansen. Zajedno sa njima studenti su izučavali primjere i propise iz BiH i Eu koji se odnose na govor mržnje i izvještavanje o različitostima.

Novi broj biltena E-novinar, možete pronaći na zvaničnoj stranicu BH Novinara.