BURMA VJ: Izvještavanje iz zatvorene zemlje

Film

BURMA VJ: Izvještavanje iz zatvorene zemlje

Preporučujemo dokumentarni film "BURMA VJ: Izvještavanje iz zatvorene
zemlje" koji će biti prikazan u sklopu festivala Pravo ljudski
12. novembra u 21,30 u kinu Meeting point u Sarajevu.

BURMA VJ: Izvještavanje iz zatvorene
zemlje

2008/ 85 min. / Norveška, Švedska, Danska, Velika Britanija
Režija / Director: Anders Østergaard

Web stranica Festivala donosi sljedeći info o filmu: 


Digitalna demokratija, video novinarstvo, represivni režim, otpor. Ako bismo izdvojili nekoliko ključnih riječi o filmu danskog autora Anders Ostergaarda, vjerovatno bismo morali spomenuti i višestruka priznanja koja potvrđuju kako je priča o burmanskim videoreporterima oduševila publiku širom svijeta.

Dokumentarni film danskog režisera Andersa Ostergaarda govori o lokalnim herojima (budističkim svećenicima, studentima i novinarima) koji su vodili zajedničku borbu protiv vojnog režima u Myanmaru i njegove propagande.

Bilježeći dramatične ulične momente iz septembra 2007. godine kada se protestima i demonstracijama sve glasnije artikuliralo nezadovoljstvo i revolt usmjereni protiv države i njezine vojne diktature, burmanski novinari su ispisali nova poglavlja visokorizičnog novinarstva i borbe za ljudska prava. Uspijevajući napraviti i prokrijumčariti iz zemlje snimke od neprocjenjive vrijednosti, te na taj način održavati pažnju i interes međunarodne javnosti i svjetskih medija za zemlju u kojoj je stranim izvještačima zabranjen ulaz, burmanski novinari svjedočili su o borbi za slobodu služeći se novim tehnologijama kao novim oružjem prodemokratskih aktivista.

Film pripovijeda „Joshua“, vođa prerušenih burmanskih reportera, objašnjavajući načine na koje su on i njegovih tridesetak kolega okupljenih oko Demokratskog glasa Burme uspjeli kreirati televizijsku revoluciju novog informacijskog doba.