Guardianova „prodavnica podataka“

Guardianova „prodavnica podataka“

Guardian Data Store nudi izbor setova podataka na različite teme od javnog interesa, ali i alate kojima se ti podaci mogu analizirati, kao i prikaze vizualizacija tih podataka.  

Moto britanskog Guardian-a je „Komentar je slobodan, ali su činjenice svete“. Upravo je drugi deo ove sentence pokretač resursa pod nazivom Guardian’s Data Store (u prevodu: Guardianova prodavnica podataka), pokrenutog decembra 2010. 

Novinari koji se bave obradom podataka ovde će naći podatke, priče urađene na osnovu njih, ali verovatno pre svega ideje i inspiraciju da se usavršavaju u data novinarstvu. 
 
Ovaj resurs nudi izbor setova podataka na različite teme od javnog interesa, ali i alate kojima se ti podaci mogu analizirati, kao i prikaze vizualizacija tih podataka.  
 
Podaci se mogu preuzeti u formatima jednostavnim za dalju obradu, kao što su Excel fajlovi. 
 
Podaci iz celog sveta koje proizvode vlasti mogu se na ovom sajtu pretraživati po ključnoj reči u sekciji World Government Data koja sadrži preko 2.000 setova podataka, a Guardian nudi i alat (API) koji omogućava pravljenja aplikacija na osnovu ovih podataka
 
U saradnji sa fondacijom Bill i Melinda Gates, Guardian je razvio svojevrsan „ulaz“ u globalne podatke o razvoju koji uključuju izvore kao što su Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Ujedinjene Nacije. 
 
U sekciji pod nazivom Featured applications predstavljaju se aplikacije vredne pažnje, kao i njihova primena na setovima podataka, te sam rezulta, bila to infografika ili novinarski teksovi koji su koristili analizu podataka.  
 
Guardian Data Store možete pratiti i na Twitteru, a na Flickru možete da pogledate neke primere vizualizacija urađene zahvaljujući Guardian Data Store-u.
 
Za detaljnije informacije o ovom izvoru pročitajte prezentaciju urednika Guardian Data Store i Guardian Datablog-a Sajmona Rodžersa (Simon Rogers) sa okruglog stola posvećenog data novinarstvu u organizaciji EJC.nl u Amsterdamu avgusta 2010.