Investigative Dashboard – pratite novac preko granica

Investigative Dashboard – pratite novac preko granica

Investigative Dashboard  je sajt  gdje novinari istraživači imaju pristup bazama podataka o kompanijama širom svijeta, kao i softverima za analizu podataka i druge namjene od koristi istraživačima.

Sajt nudi listu baza podataka o kompanijama po zemljama, koju je moguće filtrirati po višestrukim parametrima. U ovim bazama su, na primjer, dostupni podaci o dioničarima, upravnim odborima i finansijskoj situaciji kompanija u raznim zemljama.

Takođe, preko takozvanog „istraživačkog deska” moguće je dobiti pomoć od kolega pri istraživanju kompanija i pojedinaca u slučajevima kada lista baza podataka na ovom sajtu nije dovoljna ili se podaci nalaze u plaćenim bazama podataka kojima nemate pristup ili bazama koje ne znate kako da koristite. Autori sajta Investigative Dashboard mole da zahtjevi za podacima budu veoma jasni kako bi njihovi istraživači mogli što efikasnije da vam pomognu, a spremni su i da u vaše ime kontaktiraju novinare i advokate u zemljama koje vas interesuju da biste došli do podataka, što može biti dugotrajan proces. Za ovu uslugu ćete prvo morati da se registrujete i popunite formular sa zahtjevom za informacijama.

Ako tražite softver za analizu podataka ili pravljenje virtualnih redakcija za članove istraživačkih timova, obiman spisak linkova na softvere naći ćete u sekciji sajta „Alati“ organizovane po temama:

-   Alati za analizu velikih količina podataka, pronalaženje linkova, razmenu i vizualizaciju informacija

-   Kolaborativni softveri za razmijenu fajlova sa članovima istraživačkog tima

-   Alati za ekstrakciju podataka – omogućavaju tzv. scraping, odnosno preuzimanje većih količina informacija sa sajtova ili baza podataka odjednom, a neki pomažu i u oblikovanju i analizi setova podataka.

-    Alati za vizualizaciju podataka

-    Alati koji se tiču sigurne komunikacije i sigurnosti hard-diskova istraživača

-   Alati za analizu društvenih mreža, pri čemu se ne misli na popularne društvene mreže, već na analizu odnosa između pojedinaca, firmi i organizacija. Ovi softveri su korisni kada treba pronaći smislene veze u velikim količinama podataka.

Investigative Dashboard su pokrenuli istraživački novinar Paul Cristian Radu i Justin Arenstein dok su boravili na Univerzitetu Stanford kao stipendisti Knight fondacije (Knight fellows), a inicijativu su podržali Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (Organized Crime and Corruption Project), Forum afričkih istraživačkih novinara (Forum for African Investigative Reporters) i Međunarodni centar za novinare (International Center for Journalists).