InVID: Za brzu verifikaciju video sadržaja

InVID: Za brzu verifikaciju video sadržaja (rdn)

InVID: Za brzu verifikaciju video sadržaja

Projekat Evropske komisije fokusiran na verifikaciju korisničkog video sadržaja, objavio je plug-in za Google Chrome koji omogućava jednostavno provjeravanje istinitosti video snimaka objavljenih od strane internet korisnika.

Verifikacija video sadržaja jedan je od najvećih izazova borbe protiv lažnih vijesti koje se velikom brzinom šire društvenim medijima (neka istraživanja kažu čak i pet puta brže nego provjerene informacije).

InVID, projekat Evropske komisije fokusiran na verifikaciju korisničkog video sadržaja, objavio je plug-in za Google Chrome koji omogućava jednostavno provjeravanje istinitosti video snimaka objavljenih od strane internet korisnika, što je posebno važno novinarima koji te snimke preuzimaju i objavljuju u medijima u kojima rade.

U jednostavni formular koji se otvori pokretanjem alata moguće je ubaciti link na YouTube ili Facebook video, nakon čega se o datom video snimku izlistava niz informacija - lokacija, opis, vrijeme i slično - te rezultati obrnute Google pretrage i pretrage Twittera, što pokazuje gdje je video prije spominjan i u kojem kontekstu. Alat također analizira i izdvaja najznačajnije komentare korisnika koji prate dati video na društvenim mrežama.

 
 
Plugin je trenutno u beta fazi i moguće ga je preuzeti ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.