Iza Gvozdene zavjese: Kako su novinari izvijestili o padu Berlinskog zida

Iza gvozdene zavjese: Kako su novinari izvijestili o padu Berlinskog zida

Iza Gvozdene zavjese: Kako su novinari izvijestili o padu Berlinskog zida

BIRN je prikupio svjedočenja novinara o historijskom događaju.

foto: balkaninsight

Prisjećajući se terenskog rada tokom pada Berlinskog zida, srbijanski novinar Mihajlo Kovač opisao je kako se nalazio u masi ljudi blizu Brandenburške kapije kada je prva osoba preskočila zid 9. novembra 1989. godine. U mini-dokumentarcu BIRN-a, novinari koji su o historijskom događaju, koji je označio početak kraja jednog političkog sistema u mnogim zemljama Evrope, izvještavali za medije u državama koje su u tom trenutku i dalje bile socijalističke, nisu imali jednostavan zadatak.

Trideset godina kasnije, 73-godišnji novinar kaže kako tada nije bilo posve dobrodošlo izvijestiti o tom važnom događaju za TV Beograd u kojoj su i dalje postojale tvrde linije socijalističke države na izdisaju kojima nije odgovaralo širiti takve vijesti.

U Poljskoj i Mađarskoj su revolucije već okončale jednopartijske sisteme i pomogle u razvoju događaja u Berlinu. Novinar mađarskog državnog radija Ivan Bedo kaže kako su poljski i mađarski novinari imali posebnu poziciju u odnosu na druge novinare socijalističkih zemalja koje i dalje nisu bile slobodne za medije.

Albanski novinar Genc Kondi kaže kako su u njegovoj zemlji svi potajno gledali šta se dešava u Berlinu, ako bi uspjeli uhvatiti italijanske ili jugoslovenske medije, pošto se domaći mediji nisu usuđivali izvijestiti o padu Berlinskog zida.

Više o sjećanjima ovih i drugih novinara iz nekadašnjih socijalističkih zemalja, uključujući i neke balkanske, pogledajte u priči objavljenoj na Balkan Insight u povodu 30 godina od pada Berlinskog zida.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.