Izvještaj: kako sajtovi šire i razotkrivaju glasine i dezinformacije

Kako sajtovi šire i razotkrivaju glasine, dezinformacije i neprovjerene sadržaje

Izvještaj: kako sajtovi šire i razotkrivaju glasine i dezinformacije

Na osnovu više od 1.600 članaka i oko 100 pregledanih glasina, Craig Silverman, autor Regret The Error bloga i urednik Priručnika za verifikaciju, objavio je, u saradnju sa Tow Centrom izvještaj pod nazivom "Lies, Damn Lies and Viral Content".

Nakon višemjesečnog sakupljanja i analiziranja podataka o tome kako novinske organizacije pokrivaju nepotvrđene tvrdnje i rade na razotrivanju lažnog online sadržaja, Silverman je došao do zaključka da se lažne informacije šire mnogo brže od istine i da novinske organizacije igraju veliku ulogu u tome. "Sajtovi posvećuju mnogo više vremena i sredstava na upitan sadržaj i lažne tvrdnje, nego na provjeravanje ili razotkrivanje lažnog sadržaja i online glasina. Umjesto da budu izvor tačnih informacija, online mediji veoma često, u pokušaju povećanja posjeta i angažmana na društvenim mrežama, promovišu dezinformacije", ističe Silverman u izvještaju. 

U izvještaju, dostupnom za besplatno preuzimanje na stranici Tow Center-a, Silverman se osvrnuo i na teroriju glasina, moć dezinformacija, ključne trendove u u korištenju neprovjerenih informacija, ali i metodologiju na osnovu koje i nastao izvještaj. Takođe, ono što je posebno interesantno za novinare, jesu preporuke za ispravno tretiranje glasina i neprovjerenih informacija.  Jedna od Silvermanovih preporuka za novinare jeste da evaluiraju neku glasinu prije no što je prošire, uz postavljanje šest pitanja koja se fokusiraju na izvor glasine, historiju, motivaciju za širenje glasine.

"Nadam se da će ovo istraživanje i smjernice biti od pomoći novinarima da što tačnije presuđuju o glasinama koje identifikuju kao i u izradi dodatnih strategija za njihove redakcije", pojašnjava Silverman na kraju svog istraživanja.