Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama: Od viktimizacije do demonizacije - gdje je istina?

Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama u BiH: Od viktimizacije do demonizacije - gdje je istina?

Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama: Od viktimizacije do demonizacije - gdje je istina?

Izvještavanje često nije u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.

Mediji u BiH najčešće o migrantima i izbjeglicama izvještavaju kao o opasnim po bh. građane, pokazala je analiza BH novinara. Većinom se radi o sadržajima koji već u naslovima šire paniku a sadržajno nude pretpostavke ili nepotkrijepljenje informacije. Trećina analiziranih sadržaja migrante i izbjeglice kvalifikuju kao prestupnike. Pri tome većinom izostaju službeni podaci od relevatnih nadležnih institucija, a izvori su anonimni građani. Načelo presumpcije nevinosti se poštuje u samo 3 posto sadržaja gdje se migrante i izbjeglice povezuje sa krivičnim djelima. Mediji su podjednako izvještavali stigmatično kao i viktimizacijski – 38 posto od ukupnog analiziranog uzorka.   

Analiza koju je za BH novinare napravila Rea Adilagić, sprovedena je za potrebe medijskog praktikuma „Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama – #TačnoJeBitno“, kako bi se dobila indikacija o aktuelnim trendovima u medijskom izvještavanju o migrantima i izbjeglicama u BiH. Istraživanje ne podrazumijeva dubinsku analizu svih ili većeg broja medija i medijskih sadržaja iz Bosne i Hercegovine, već manji uzorak od 100 medijskih sadržaja iz 14 medija. Medijski sadržaji su selektovani po principu slučajnog uzorka, a mediji prema dostupnim podacima o čitanosti/gledanosti na nivou BiH i na nivou lokalne zajednice u kojoj je evidentiran boravak najvećeg broja migranata i izbjeglica.

Izvještaj o provedenoj analizi dostupan je na ovom linku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.