Međunarodne nagrade za data novinarstvo

Međunarodne nagrade za data novinarstvo

Iako niste učestvovali na međunarodnom konkursu za najbolje data novinarstvo koji je zatvoren aprila 2012, svakako vredi pogledati radove dobitnika.

Nagrade su dodeljene u 3 kategorije: 

1. Istraživačko novinarstvo zasnovano na analizi podataka: korišćenje podataka za otkrivanje činjenica
2. Vizualizacija podataka i naracija
3. Aplikacije za analizu podataka (mobilne ili na webu): dostavljanje podataka javnosti
 
Pogledajte u kratkim video-klipovima kako su, na primer, časopis Mother Jones i program za istraživačko novinarstvo sa Univerziteta Kalifornije Berkli teškom analizom podataka otkrili da iza nekih od terorista u SAD stoji FBI. Ili kako je the Seattle Times analizom desetina hiljada podataka iz smrtovnica došao do zaključaka o politici koju prema metadonu sprovode pojedine države u SAD. 
 
U kratkom video stručnjaci Guardiana i tim naučnika koji im je pomagao objašnjavaju kako su vizuelno prikazali širenje glasina preko Twittera tokom nereda u Velikoj Britaniji. Projekat je zadivljujući po svojoj složenosti koja za rezultat ima neverovatnu lakoću pregleda za korisnika. Trendove i saznanja koje je ovaj projekat omogućio bilo bi nemoguće približiti tradicionalnim narativnim tehnikama. 
 
U žiriju su bili stručnjaci za data novinarstvo i urednici širom sveta koji imaju značajno profesionalno iskustvo u korišćenju podataka za poboljšanje novinarstva. Žirijem je predsedavao Paul Steiger, osnivač ProPublice
 
Organizatori konkursa su  Globalna mreža urednika (Global Editors Network), Google i Evropski novinarski centar iz Holandije (European Journalism Centre).