Open Spending: Mapiranje javnog novca

Open Spending: Mapiranje javnog novca

“Naš cilj je da uđemo u trag svakoj finansijskog transakciji vlasti širom sveta i predstavimo je na način koji će biti koristan i zanimljiv i učenicima kao i  stručnjacima za podatke“, stoji u opisu Open Spending projekta.

Sajt Open Spending omogućuje svakome da kreira sopstvene vizualizacije budžetskih podataka unošenjem podataka, kao i da pregleda podatke o javnim finansijama koje su unijeli drugi. Primjere vizualizacija podataka iz različitih zemalja možete pogledati na portfoliu projekta, korištenje sajta je besplatno, a sav programerski kod, sadržaj i podaci su dostupni svima. Između ostalog, na ovom sajtu možete istražujete podatke o izdacima Evropske komisije i kreirate vizualni prikaz podataka biranjem parametara/filtera. 

Da biste lakše unijeli podatke u bazu Open Spending-a, na sajtu su objašnjeni koraci koje treba pratiti, kao i kako očistiti podatke i koji su najčešći problemi pri pripremi podataka za upload. Vodič za developere i dizajnere objašnjava kako koristeći već postojeći API i aplikacije ovog projekta napraviti sopstveni sajt za praćenje javne potrošnje. Tu je i vodič za pravljenje vizualizacije budžetske potrošnje vaše zemlje na osnovu postojeće platforme ’Where Does My Money Go?’ na osnovu koje je i nastao ovaj projekat.

Za više informacija i objašnjenja, možete krenuti od često postavljanih pitanja, zatim je moguće priključiti se mailing listi kako biste razgovarali sa korisnicima ovog projekta širom svijeta ili kontaktirati ljude koji stoje iza projekta preko društvenih mreža i na druge načine.

Snimak radionice o projektu možete pogledati ovdje (na engleskom jeziku).