OSINT u novinarstvu: Kako početi?

OSINT u novinarstvu: Kako početi?

OSINT u novinarstvu: Kako početi?

Savjeti za pretragu i prikupljanje otvorenih podataka u istraživačkom novinarstvu.

foto: pixabay/ilustracija

Open-source intelligence ili OSINT je prikupljanje i korištenje otvorenih podataka za potrebe istraživačkog novinarstva. Mnogi novinari bi htjeli da probaju da koriste alate i nauče kako da prikupe i analiziraju informacije o osobama, kompanijama ili organizacijama o kojima izvještavaju, ali nisu sigurni ni kako da počnu.

Video tutorijal američke organizacije OSINT Curious Project, koja nastoji da podijeli znanje svojih članova sa svima koje zanima prikupljanje informacija, preporučila je i Globalna mreža istraživačkih novinara, GIJN, kao dobar uvod u ovu oblast koja zauzima sve važnije mjesto u današnjem radu u medijima.

U 25-minutnom uputstvu govori se o tome kako početi istraživanje, pretraživati korisnička imena, pronaći ljude na osnovu emaila ili broja telefona, kako koristiti napredne opcije internet pretrage i slično.

Dodatni savjeti i trikovi dostupni su na na web stranici organizacije, a na ovom linku je i YouTube lista kratkih praktičnih savjeta.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.