Paul Radu: Otvoreni podaci za istraživačko novinarstvo

Paul Radu: Otvoreni podaci za istraživačko novinarstvo

Paul Radu: Otvoreni podaci za istraživačko novinarstvo

"Nekada je potrebno da u par minuta pregledate nekoliko otvorenih baza podataka kako biste došli do odgovora" objašnjava Paul Radu, višestruko nagrađivani novinar i dugogodišnji saradnik MCOnline u govoru na TEDxBucharest.

Paul Radu, jedan od osnivača Rumunskog centra za istraživačko novinarstvo, predstavio je Investigative Dashboard i najnoviji projekat kreiran uz pomoć Google Ideas. Investigative Dashboard predstavlja bazu otvorenih podataka i stručnih istraživanja koje novinari mogu koristiti za svoja istraživanja.

Radu je kroz primjere istraživačkog rada kojeg je sprovodio širom zemlje, predstavio način na koji novinari uz korištenje otvorenih baza podataka mogu istraživati zločine i slučajeve korupcije. Na primjeru istraživanja na kojem je radio u Azerbejdžanu, Radu je predstavio način istraživanja koristeći otvorene baze sa podacima o vlasništvu kompanija. Pored upotrebe baza podataka i pomoći koju mogu obezbjediti hakeri, Radu je takođe savjetovao novinare u publici o značaju mreže saradnika kada se radi na prekograničnom istraživanju. Cijelu prezentaciju možete pogledati ovdje:

"Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH'. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvo možete čitati u našem serijalu ovdje".