Pinterest - prva platforma koja je zabranila dezinformacije o klimatskim promjenama

Pinterest - prva platforma koja je zabranila dezinformacije o klimi

Pinterest - prva platforma koja je zabranila dezinformacije o klimatskim promjenama

Pinterest je ranije zabranio dezinformacije o zdravlju, reklame za mršavljenje i političke reklame.
 
foto: Li-An Lim on Unsplash
 
Iz kompanije Pinterest saopćeno je da su uveli novu politiku u pogledu dezinformacija o klimatskim promjenama i sadržaju i oglasima koji se po pitanju toga dijele na toj društvenoj mreži. 
 
Prema novoj politici, Pinterest se obavezuje da će ukloniti sadržaj koji iskrivljuje ili negira činjenice o klimatskoj krizi, bilo da je objavljen kao reklama ili kao „organski“ sadržaj.
 
Navedeno je da će ta kompanija ukloniti sadržaj koji negira postojanje ili efekte klimatskih promjena ili ljudske uzroke na klimu, kao i sadržaj koji „pogrešno predstavlja naučne podatke“, objavljuje lažne ili obmanjujuće sadržaje o prirodnim katastrofama i ekstremnim vremenskim prilikama.
 
Platforma je ažurirala svoje smjernice za oglašavanje kako bi zabranila oglase koji sadrže teorije zavjere i dezinformacije koji su vezani za klimatske promjene. 
 
Pinterest također podstiče korisnike iz cijelog svijeta da „potaknu inspiraciju za zeleniji život“ kroz originalni sadržaj koji uključuje savjete za štedljivost, recikliranje odjeće i smanjenje bacanja hrane. 
 
Iz Pinteresta kažu i da je pretraga savjeta za klimatske promjene u porastu. Od februara 2022. godine pretraživanja na temu „savjeti bez otpada“ porasli su za šest puta, „ideje za recikliranje odjeće“ za četiri puta, „reciklirani kućni dekor“ za više od 95 posto i „život bez otpada“ za više od 64 posto u poređenju na februar 2021.
 
Michael Khoo, koji vodi jedinicu za borbu protiv dezinformacija u međunarodnoj mreži ekoloških organizacija „Friends of the Earth“, pozvao je i druge platforme da slijede primjer Pinteresta. 
 
“Podstičemo druge da zapaze Pinterestove napore da smanji dezinformacije o klimatskim promjenama”, rekao je između ostalog Khoo.
 
Medijska platforma Mashable ističe da ova promjena politike Pinteresta čini ovu društvenu mrežu prvom velikom digitalnom platformom koja ima jasno definisane smjernice protiv dezinformacija o klimi kako u korisničkom sadržaju tako i u oglašavanju.
 
Takođe, navodi se da je Pinterest ranije zabranio dezinformacije o zdravlju, reklame za mršavljenje i političke reklame. Tako na primjer ukoliko korisnici pretražuju termine u vezi sa zdravljem, kao što su „vakcine“ ili „lijek protiv raka“ budu usmjereni na zdravstvene savjete koji su objavljeni na platformi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti ili na Mrežu web stranica za sigurnost vakcina, koju je takođe osnovala UN-ova agencija WHO.
 
“Pinterest vjeruje u kultivisanje prostora koji je pouzdan i istinit za one koji koriste našu platformu”, rekla je Sarah Bromma, voditeljica odjela za pitanja politike kompanije Pinterest.
 
“Ovaj potez predstavlja proširenje naših smjernica za dezinformacije koje smo prvi put razvili 2017. kako bismo se pozabavili dezinformacijama u javnom zdravstvu. Proširena politika dezinformacija o klimi još je jedan korak na Pinterestovom putu da se bori protiv dezinformacija i stvori siguran prostor na mreži”, dodala je.
 
Prema pisanju Guardiana, Pinterest je godinama ulagao napor da se izdvoji od svojih kolega na društvenim mrežama sa smjernicama za ograničavanje dezinformacija te da zauzimaju opći stav da dezinformacije nisu dobrodošle na toj platformi.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.