Priručnik za data novinarstvo

Priručnik za data novinarstvo

Priručnik za data novinarstvo

Mediacentar Sarajevo je objavio bhs verziju Priručnika za data novinarstvo Europskog centra za novinarstvo (EJC). Namijenjen svima onima koje zanima data novinarstvo - novinarima, dizajnerima i onima koji se bave informacionim tehnologijama i žele se uključiti u rad data redakcija radom na vizualizacijama ili "kopanju" podataka, priručnik je dostupan besplatno na našem web sajtu.

Priručnik "Data Journalism Handbook" je nastao kao međunarodni, kolaborativni projekt u kojem su učestvovale na desetine proponenata ovih novinarskih metoda i najbolji praktičari na tom polju. 
 
Prema riječima urednika, ona nudi “zbirku saveta i tehnika vodećih novinara, profesora, programera i analitičara podataka” i pomoći će čitaocu da nauči “kako podaci mogu biti ili izvor za novinarstvo ili alat kojim se pripovijeda – ili oboje”. 
 
Publikacija je inicijativa Evropskog centra za novinarstvo (European Journalism Centre) i Open Knowledge Foundation. Štampano izdanje je objavio O'Reilly Media, na čijem se sajtu može i kupiti, dok je knjiga besplatno je dostupna u elektronskom formatu pod Creative Commons Attribution-Share Alike licencom. Priručnik je projekat u razvoju i vremenom se nadograđuje novim sadržajima, a za informacije o tome šta je novo u knjizi možete se registrovati na sajtu.
 
Bhs. verzija priručnika, u prevodu Lele Kadrić i izdanju Mediacentra Sarajevo, dostupna je ovdje