Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Nasilje protiv žena je možda najsramotniji i najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava. Ono ne poznaje geografske i kulturološke granice, kao ni granice ekonomskog bogatstva. Istraživanja pokazuju da se tekstovi o rodno zasnovanom nasilju u bosanskoherecgovačkim medijima pojavljuju uglavnom u crnoj hronici, izvještavajući o pojedinačnim incidentima, a ne o društvenom problemu, te da je izvještavanje fokusirano na počinioca i, djelimično, na žrtvu, dok se institucije i njihov rad gotovo i ne tematiziraju niti se one pozivaju na odgovornost za svoje (ne)djelovanje u borbi protiv nasilja nad ženama i njegovoj prevenciji.
 
Priručnik autorice Slobodanke Dekić, u izdanju organizacije UN Women, za cilj ima da potakne odgovorno medijsko izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju, te da, kroz konretne smjernice, pomogne novinarima i novinarkama, urednicama i urednicima, blogerima i blogerkama i osobama za odnose sa javnošću, da svojim radom doprinesu tome da javnost aktivnije reaguje na slučajeve nasilja i da se uključi u prevenciju nasilja.
 
Priručnik je strukturiran tako da svakoj od navedenih ciljnih grupa pristupa iz drugačijeg ugla, te nudi definicije, savjete i edukativne resurse. Autorica obrazlaže mitove i činjenice o rodno zasnovanom nasilju, te daje konkretne prijedloge za nove apekte izvještavanja o ovom društvenom problemu. 
 
 
Priručnik možete preuzeti ovdje